Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, December 2, 2012

kesing 0h kesing!!

bismiLLAH

kesing.
sejenis kumbang yang masanya diperuntukkan untuk berzikir.kesi
seperti ciptaan Allah yang lain

kesing di AMK

ada apa dengan kesing?

kesing adalah sejenis serangga yang melata di APIUM Nilampuri baru-baru ini.

ianya menjadi mimpi ngeri saat melihat mereka sama-sama jenis berkumpul untuk melakukan majlis zikir beramai-ramai.

namun sayang manusia yang melihat mereka itu memandang dengan penuh benci.hanya kerana bau kesing yang kurang menyenangkan juga kulit menjadi terbakar saat kesing hinggap di tangan (bagi mereka yang berkulit sensitif)

maka kesing pun bermesyuarat.
" apa salah kita sebenarnya kepada manusia sampai manusia benci begitu sekali?? "
" mungkin sebab kita selalu berkumpul di tempat yang terang"
" bau kita ni pun bukannye sedap sangat pada hidung manusia "
" kadang- kadang kita mengacau mereka nak belajar, duduk dalam bilik.. "

tiba-tiba ketua kesing datang. kesemua kesing yang berbicara tadi terdiam.

" kamu semua tahu tak mengapa Allah gerakkan kita untuk berkumpul di bumi berkat ini?"
semua saling berpandangan.
" manusia itu baru memulakan musim menuntut ilmunya. Maka Allah datangkan kita ke sini supaya kita semua dapat mend0akan KEAMPUNAN mereka yang menuntut ilmu...kita ini BANYAK. berapa RAMAI manusia yang melihati kita, mereka BERZIKIR berbanding MENCACI tatkala melihat kita, selaku makhluk ciptaan Allah ini? "


Daripada Abu Darda¶ r.a berkata: Aku telah mendengar Nabi s.a.w bersabda: ³Barangsiapa yang menjalani satu jalan ilmubererti ia telah menjalani suatu jalan daripada jalan-jalansyurga. Sungguhnya para malaikat menghamparkansayapnya kerana redha bagi orang yang menuntut ilmu. Dansesungguhnya BINATANG yang ada diseluruh lapisan langit danbumi meminta ampun bagi orang yang alim sehingga ikanyang ada dilaut. Dan sesungguhnya kelebihan orang yangalim atas orang yang abid seperti kelebihan bulan purnamaatas sekalian bintang-bintang. Dan sesungguhnya ulama¶ itu pewaris Nabi-nabi. Dan para Nabi itu sebenarnya tidak mewariskan dinar (wang emas) dan dirham (wang perak)tetapi yang diwariskan oleh mereka ialah ilmu. Makabarangsiapa mengambil ilmu bererti ia telahmengambil habuan yang paling sempurna´.

Hadis Riwaat Abu Daud" bukan SENGAJA dan SAJA-SAJA Allah biarkan kita melata di bumi nilampuri ini. Allah mahu menguji siapa antara hambaNya yang mampu bersabar dengan kehadiran kita ini. bukan bermakna kita saja-saja datang sini, ganggu hidup mereka. Allah mahu menilai sejauhmana sifat PERIBADI MUSLIM yang ada pada diri manusia itu di saat ujian menimpa berbentuk kaum kita melata di sini. kita ini BANYAK. bahkan lebih BANYAK dari mereka. banyak juga kaum kita yang terk0rban dalam bilik kuliah dan dibiarkan bersepah di atas lantai kerana terpijak dek manusia. kamu agak-agak manusia ada pernah TERFIKIR apa hikmah KWEUJUDAN KITA di sini??"

*krikk krikk.. semua senyap...*

" aku harap sem0ga manusia di sini mampu menggunakan fikiran dan akalnya dengan baik untuk menilai ibr0h di sebalik setiap kejadian. walaupun kita ini hanyalah KECIL, tetapi bagi mereka, kita ini umpama masalah BESAR kerana sering mengganggu kehidupan seharian mereka sebaga manusia.

ada mereka pernah terfikir, bahawa kaum kita yang mati terpijak , disembur ridsect 0leh manusia, dan mati di tengah jalan itu jumlahnya lebih SEDIKIT berbandng MUSLIM yang meninggal dunia kerana MEMPERTAHANKAN AGAMA di SELURUH DUNIA??

apa pula sumbangan manusia-manusia yang diberi RUANG dan PELUANG untuk menuntut ilmu Allah di bumi berkah itu??

jadi, hanya kerana kita, kaum KESING yang kecil dan selalu mend0akan keampunan mereka yang menuntut ilmu itu, menjadi asbab baru d0sa kering mereka??

t0l0nglah manusia. berfikirlah dengan jalan IMAN dan IHSAN kepadaNya. kami tidak kisah ramainya kaum kami akan terbunuh kerana manusia. yang kami kasihankan bagaimana manusia itu TERUS LALAI meskipun berbagai rupa dan bentuk HIDAYAH telah Allah berikan untuk mereka menbali Taat kepadaNya.."

mesyuarat kesing tamat. mereka sambung pekerjaan mereka mengikut gerakan yang diatur Allah.

bagaimana dengan kita... MANUSIA?
sudahkah kita mengambil Ibr0h daripadanya??
*bazuka kene kat batang idung! fuhh~*

renung. fikir. zikir..
Allahu a'lam


5 comments:

Zaskia Mocha said...

hebat, hebat. hebak molek ! :P

NaJaH RaZaK said...

nice entry

Hasan Basri Bin Soidin said...

Terbaik adik2 nilam puri ni!!! Moga2 setiap manusia yang membaca entry ini mampu mengambil ibroh..
-Kesing Oh Kesing-

Taisteal Trodaire said...

terbaik! nantikan kisah dari alam haiwan drpd kami pula ;)

editor: Hasan Basri

mujahidah_ghuraba' said...

ohhh..habuk masuk mata...T__T


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com