Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Wednesday, June 1, 2011

bergantung HARAP

bismiLLAH
Allah menggerakkan hati ini untuk mencoret.meski setinggi gunung kerja yang perlu diselesaikan.namun,takkan pernah menyerah.tetap menulis untuk tajdid kembali iman kita.insyaAllah

2 HARI

ya.selama 2 hari si penulis diberi peluang untuk meluangkan masa sepenuhnya bersama anak buah yang semakin meningkat kanak2.lelaki,berumur 2 tahun setengah yang boleh tahanlah celotehnyaaa.


ini semasa daniel baby.pipinya sangat tembam.huu~


bersama papanyee

penat menjaga daniel boleh tahanlah.namun.ada satu perkara yang saya ingin kongsikan bersama.melihat kepada pemerhatian terhadap kanak2 kecil comel itu.

ucu : name sape?
D : anyel
ucu : anyel ape?
D :anyel faris

D : cu!!!cu!!
ucu : ape diaaa
D : lipasss..lipasss (sambil tunjuk kat lipas yang dah mati.)
ucu : itu pon bole nampak keee.ayoo

ucu : ucu nak naik atas jap tau.jgn nanges tau
D : ?? (dengan muka blurr)

(lantas ucunye berlari naik ke atas untuk khidmat dirii...tidak lama selepas itu...terdengarlah tangisan ibarat budak2 tak dapat gula2.tangisan yang bila dengar rasa sayuu saja.maka si ucu pon segeralah turun ke bawah..)

baru saya sedar.
kanak-kanak kecil itu
akan menangis apabila dia merasakan bahawa insan yang menjaganya,rapat dengannya,tempat dia rasa SELAMAT, pergi meninggalkannya.walaupun hanya SEMENTARA.
seperti cerita di atas.bersambung...

ucu : ucu naik kejap je laa..x mo nanges..
D : UCUUU
(hmmmm)

sambil melayannya menonton kartun,kelihatan jam di dinding menunjukkan pukul 1 tghari.seperti biasa channel tv ditukar kepada astro oasis.ya.waktu untuk mengembangkan minda kanak-kanak.dengan alunan ZIKIR.kelihatan budak kecil itu ibarat terpukau dengan kelazatan zikir tersebut.Allahh..itulah fitrah MANUSIA.anda pula bagaimana??

2.30 pm

daniel mula meragam.ya.sememangnya waktu untuk dia tidur.dgn gagahnye si ucu mendokong kanak2 10kg itu (berat kott) masok buaian...dannnn.....
ambil handphone,select zikir ustaz zulkarnain.
YA
itulah cara yang diamalkan sejak daniel baby lagi.
mendodoikan lena tidurnya bukan dengan nyanyian ABC,
tapi dengan alunan zikir yang menenangkan.dan alhamdulillah mudah untuk si kecil itu terlena

apabila direnungkan kembali..untuk apa saya mencoret di sini???

- seperti cerita si kecil itu ditinggalkan oleh ucunya walau SEBENTAR.menangisnya terasa ibarat KEHILANGAN BESAR buatnya.itu diumpamakan dengan fitrah manusia itu sendiri.TAKKAN pernah melepaskan PERGANTUNGAN kepada Allah.ya.seterusnya tatkala ujian menimpa kita,aru kita rasa KEHILANGAN,dan berlinangan air mata.betulkah?


pokoknya,kita takkan pernah bahagia melainkan kita bergantung harap SEPENUHNYA kepada Allah.dengan cara itulah kita akan menemui KEBAHAGIAAN.seperti si kecil tadi,apabila bertemu ucunya,baru tangisannya terhenti,dan senyuman KEBAHAGIAAN itu terpancar di wajahnya.

- proses pembelajaran anak-anak zaman moden kini.tidak dinafikan semua ibu bapa mahukan anak yang cerdas,cergas hebat bahasa inggeris,dan maca-macam lagi.namun kehebatan manapun ilmu itu.jangan pernah meninggalkan didikan halus sejak peringkat awal.perdengarkan bacaan alquran,zikir,dan lain-lain untuk si kecil.dengan cara itu,insyaAllah,akhlaknya akan mudah dibentuk dan dilentur

- kesabaran seorang ibu.yaa.kita lihat dan perhati.bagaimana seorang ibu mampu sabar dan tabah untuk menjaga anaknya sedari kecil hingga meningkat DEWASA,dengan penuh kasih sayang.meskipun tiada yang dibalas oleh anaknya itu melainkan cacian,hinaan kepada ibu itu sendiri.

sahabat
ingatlah
hati seorang ibu itu HALUS,JERNIH
meski bagaimanapun keadaan ibumu
melalui IBU itu,Allah menyalurkan KASIH SAYANGNYA kepada kita
jadi,untuk apa kita menyakiti hati mereka?
mahukah kita Allah meyekat ruang kasih sayangNya kepada kita melalui ibu itu?
kerana ibulah
kita boleh berjaya
dengan doa iu ibarat air sungai.takkan pernah kering dan sentiasa mengalir membasahi kehidupan anaknya
agar diberikan kebahagiaan
oh.
BAHAGIA?
apa yang kau tahu tentang bahagia?
kau lihat ibumu tersenyum.adakah dia bahagia?
atau kau hanya melihat dalamnya banyak luka hati yang dipendam
dan ditulis di atas pasir.agar apabila angin kesabaran itu hadir..ianya bakal memadam tulisan itu
itulah IBU
dengan anak yang BERGANTUNG kepada ibunya
doa,keberkatan,segala
ibu itu.bergantung HARAP kepada Allah
dan dirasai kebahagiaan anaknya itulah.KEBAHAGIAAN DIRINYA
sahabat,
sudahkah kita MEMBAHAGIAKAN ibu kita??
atau hanya menamah luka pedih hatinya?
fikirkan
selagi mampu untuk bernafas.jangan pernah sekali kau tidak meletakkan usahamu
untuk membahagiakan IBUMU
kerana melalui ibu lah..
kita dapat merasai nikmat rahimNYA...
apa kata
kita bergantung harap kembali kepadaNya
agar ibu kita diberi kebahagiaan.DI SANA :D

waLLAHU A'LAM

4 comments:

CAHAYA_iftitah... said...

alhamdulillah..best2x!mnusuk kalbu...heh..kak ain truskn jihadbilqalam ni eh..

ain said...

insyaallah,post ni khas buat hainil.hehe.smoga kita terus kuat,ya.

mujahidahasanah said...

salam ain..post bermanfaat keep up ya ukht..minta tlg link ana..jazakillah http://rmz1208.blogspot.com

khaIRul_UmmAh said...

inshaAllah ya ukht.doakan ana kuat semangat. :) jzkk atas ziarah..


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com