Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Monday, September 13, 2010

gelagat raya 2010

bismiLLAH

Gelagat Raya 1

"abah saket peruttt"
"tu la.makan macam2"

gelagat raya 2

"abah,kita pergi tadi rumah siapa?"
"o0o..tu sepupu abah,maknye adek arwah atok"
"o0o.." (dalam pikiran ada pokok susur galur keturunan)


gelagat raya 3

"amekkan bawang"(sambel tunjuk bekas kuih raya)
"bawang kat dapur laaah"
"bukan..tuu"
"ha?ni balang kuih rayaa"
"alaaa...tu laa..krepek bawang tuu"
"o0o..budak kecik makan sikit je" (sambil bagi secebis je)
"hahaha" (gelak pulak adek sedara ku iniii)
"jangan gelak..nak UPSR dah!"
"hahahaha" (kakak dia pulak gelak)

gelagat raya 4

"kina,jom bli ais krim"
"blikanla panas ni"
"jom la temann"
(masuk ke dalam kedai petronass)
"pakcik.sume brape?"
"RM11"
(maka masuk ke dalam kereta.melahap aiskrim semua orang dalam itu)

gelagat raya 5

"kina,ko kat sane x try ke buat eksperiman..amek snow corn pastu letak kat teleskop?" (cakap dengan penuh yakin)
"ha???(tahan gelak...) abah,ade snow corn ye?"
(abah senyapppp)
"mentang-mentang la ade corn flakes,ape pasal pula snow corn...snow FLAKES laa"
(semua orang dalam kereta itu menggelakkan diri)

gelagat raya 6

"mama,ngapusi tu maksudnya apa?"
"ngapusi tu maksudnya menipu"
"o0o0"

gelagat raya 7

"ndi seng cilik seng ragel..iki ko?" (sambil tunjuk arah kakak)
((mana yang paling kecik,yang bongsu?yang ini kah?))

"orak lah..seng duor kui.."
((x lah yang tinggi tuu))

"walah..walah.."

gelagat raya 8

"panganan pirang2 kui...sek madang meneh"
((makanan banyak tu..makanlah lagi))
"wes lah wak..warek san"
((xpelah wak..kenyang dah))

gelagat raya 9

"ain,wes mangan jenang purong?"
((ain,dah makan dodol belum?))
"wes nek.."
((dah nek))
"nek,jenang tu kan kalau dalam bahasa melayu tu yang kayu atas tingkap tu nek.."
"oraklah..sek  jowo jenang-jenang,jenang seng iso mangan kui.."
((kalo dalam jawa tu panggil jenang-jenang,kalau "jenang" (dodol) yang  boleh dimakan tuu"
"o0o0"

gelagat raya 10
malam raya

"wuu...nak balek kampung!"

gelagat raya 11
4 syawal

"waaa...keje skola tak siap lagi!"

macam-macam gelagat raya.yang mencuit hati dan tidak mungkin dapat saya lupakan.namun apa yang pentig sejauh mana madrasah RAMADHAN yang kita tinggalkan itu terkesan dan memberi impak maksima dalam pengabdian kita kepada Allah sehari-harian.Semoga raya kali ini sempat kita bermaaf maafan dan mengeratkan sillaturahim.

Dengan ini,saya ingin memohon maaf atas keterlanjuran kata,terkasar bahasa,tersalah bicara,tersakitkan hati anda semua dan sebagainya.siapa yang rajin jemputlah datang rumah saya beraya.

selamat hari raya.maaf zahir batin diucapkan untuk pembaca sekalian!

waLLAHU a'lam

2 comments:

asms said...

SALAM:D

mmnyaknye glgt raya!
mnarek:)
slamat hr raya.
maaf zhir & batin:D

sysygk.ain:)

khairul ummah said...

slamat hari raya jugaa
hehe..
maaf zaher batin~~
:D

btw sape ni ye?
asms?
byk nama bole siduaikn disitu..hehe


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com