Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Thursday, November 12, 2009

mukhayyam fi kem rimba tamu

bismiLLAH
ALHAMDULILLAH,pujian dan kesyukuran selamanya dituju khas utk Allah,kerana memberi kesempatan untuk kita terus menjalani kehidupan yang penuh rona warna.



mukhayyam fi kem rimba tamu
pada hari selasa yg lalu,Allah memberi kesempatan utk penulis mengikuti perkhemahan anjuran persatuan bahasa arab sempena program pasca pmr.perkhemahan yang baek wok banyak memberi pengalaman dan pengajaran dalam hidup disamping mencungkil bakat terkepam yang mungkin ada dalam diri tanpa sesiapa sedari.(hoho)



 on da way to batang kali..







macam-macam ragam bole dilihat ketika di dalam bas.setiap seorang x terlepas dr memegang hand phone,sebok sndri dan bising2.kamera berada di mana-mana,terlalu seronok lah katakan sbb mungkin first time cmping.

sudaa sampe di kem itu...












awal kedatangan semua peserta.semua dalam keadaan ceria2

aktiviti ais breking,setiap sorg kne perkenalkn diri dlm bahase arab n knlkn kwn2 yg dah memperknlkn dri.

pada mulanya semua org kne buat satu bulatan besar.setiap seorang kne perkenalkn dri di tmpt msg2. sampai giliran penulis utk perkenalkan diri,tetiba ust faiz (yg mengendalikan prog nih) kate..
"apa kate org lps nh brdiri kat tgh..perkenalkan dri"
haish.seriau den.sume dah bising2.macam biase buat muke blurr ketgh dan prkenalkan dri.selesai.alhamdulillah.paling kesian org yg trakhir lah,kne perkenalkan semua kwn2 yg ade disitu.

eat time!





alhmdulillah,makanan yg disediakan pihak pengurusan mmg lazizun jiddan semuanya.semua berselera nak makan.tp ade yg x berselera tuh menyebabkan si penghuluwati memakse mereka makan.lantas adelah adegan suap menyuap makanan utk mengeratkn ukhuwah.kate penghuluwati kalo x makan nnt tetibe pengsan time xtvt susah.

antara aktiviti yang menarik yang dapat penulis kongsikan sepanjang prog nih...

koyak2 kertas.
setiap kumpulan diberi kertas,arahan untuk mengoyakkan sebanyak mana yang bole pada kertas tuh.
kemuadian arahan kedua supaya MENCANTUMKAN semula kertas2 tuh.

aplikasi = sangat senang untuk kita menghancurkan sesebuah ketamadunan dengan sifat2 yang negatif,dan begitu payah untuk kita membina semula ketamadunan tersebut.ibarat kegemilangan Islam satu masa dahulu yang agung dimusnahkan dengan merebaknya serangan pemikiran barat yang menyebabkan Islam.begitu mudah untuk dihancurkan.dan begitu payah untuk kita MEMBINA kembali KEGEMILANGAN ISLAM tersebut.

masak2
setiap kumpulan diberi telur (bilangan telur mengikut bilangan ahli kump),sardin n kari brahim,ayam mentah,sayur kacang panjang n kobis.masak menggunakan mestin dan lilin askar.

aplikasi = melahirkan bakat terkepam yang ada dlm diri.ada yang pertama kali memasak dalam tahun ni.ada yang x reti memasak.jadi pertandingan ni dapat menajamkan skill memasak n menjadi basic untuk orang yang baru belajar nak memasak.kerjasama dalam kumpulan n ketajaman deria merasa makanan(hoz) dapat dipertingkatkan.

sekadar bercerita.setiap kump diberi masa untuk memotong semua bahan2 yang perlu utk memasak sementara menunggu azan isya'.sementara ada masa penulis mencari bahan bakar yg lebih utk menambah kesedapan makanan (rasenye ade kot.).saje jalan2 tepi pokok,amek daun kayu kering.lps je penulis cari brg trsebut,lantas dgn rahmat Allah hujan pon turon...huu.kump nisaa al-ghurabaa' sahaja yang menggunakan kayu n daun kering sebagai bahan bantuan memasak.antara kumpulan yang plg awal start masak dan plg akhir yang siap masak.yang plg best master mind ketua chef kump nisaa' al-ghurabaa' hanya mengarahkan ahli kump utk memasak di samping beri arahan n tukang rase n tukang jage api.semua ahli kump rasa gumbira sbb dapat PENGALAMAN memasak yg bess.melihatkan kumpulan lain yg dah siap masak n siap hias lagi makanan mereka untuk pengadil merasa makanan,kump nisaa' al-ghurabaa' rase mungkin tiada can untuk mereka menang.x pelah.asalkan perut terisi dengan masakan sendri!sementara pengadil merasa makanan nisaa' al-ghurabaa',ape lagi.ketua chef pon goreng kpd pengadil cara masakan,rahsia memasak sedap yg menyebabkan kump itu last skali siap masak(tu pon goreng juga!) n kaitkan vitamin dan kebaikan utk tubuh badan berdasarkan pelajaran buku teks sains tingkatan 2.(peh,mmg aplikasi btol lah ape yg pena blajar kat skola.)

game usrah
pertama = ice breaking
kedua = arahan,setiap kumpulan dikehendaki untuk beratur panjang,beri straw setiap sorg,letak straw kat mulut n pass gelang getah sampe org blkg.x  bole menggunakan bantuan tangan mahupon kaki.

aplikasi = bila difikirkn kembali,aktiviti ni sangat jelas utk mnunjukan rukun usrah yg disarankan oleh as-syahid imam hassan al-banna.ice breaking = ta'ruf.game yg kedua itu adalah berkait rapat dengan tafahum(faham) n takaful(tolong-menolong).game nih kne ade kerjasama yg melibatkn kedua-dua rukun usrah td.

walk on da rope
merentas sungai menggunakan 2 tali,tali atas utk pegang n tali bawah sebagai pemijak,seret diri sampe tepi

aplikasi = tanam percaya pada diri,dapat fokus dgn sesuatu kerja dll

bola pingpong keluar dari batang paip
batang paip beso+panjag sedepa dan berlobang2,satiap wakil kump carik tmpt strategik utk penuhkn air dlm btg paip dan bola pingpong yang diletakkn dlm  btg paip tu keluar.

aplikasi = bak kate pakcik yg kondak xtvt tu,xtvt tu test manusia utk membuat keputusan secara bijak dlm masa yg singkat.

nisa' al-ghurabaa
berlegar2 otak master mind kump nisa' al-ghurabaa' utk buat strategi.pikir punye pikir.lnts idea mencurah2 datang.menggunakan ketinggian sebagai kelebihan kurniaNya utk pi tmpat dalaam (xtvt nh buat dlm sungai) n stay d ctu.kesian ahli kump yg rndah.(ngee)
"k.ain!asal amek tmpt dalam sgt?nk tenggelam kte nh!"
"haha~cedok2 air cpt,bia air penuh dlm paip nh.bola pgpong da nk kluar tuh"
"tu...ade lobang yg x tutup lg tuu...situ2!(kate si pengacau..)
dgn kelebihan lobang yg cket sbb lobang len sume dalm aras sungai.kump dapat kluarkn bola pgpong tuh plg awl.alhmdulillh!

ada satu cerita yang pakcik itu kongsikan bersama para peserta.di sini saya ingin berkongsikan bersama para pembaca semua.
satu hari,seorang engineer taraf professor yg telah tua di luar trminal train,nak buka pintu tapi x larat.maklumlah,da tua kan.lps tu kutu2 rayau yg merayau di situ bantu utk buka pintu di situ.salah seorang hanya menggunakan bahasa isyarat yg bermaksud "tenaga (kuat fizikal) lebih hebat drpd akal."
lantas si pakcik itu punyelah berfikir utk kenekan balek si kutu rayau itu.ditakdirkn utk mereka berada di dalam satu train.idea pon dtg.dalam kereta api biasanya ade satu brek yg ditarik dari atas.lntas pkcik tu pergi ke tmpt brek tuh dan berpura2 x larat nk tarik brek tuh kebawah.si kutu rayau itu nampak dan dgn sombongnye menarik tali yang dye x tau itu senanye utk brek emergency.train tuh pon berhenti scr mendadak.pihak polis pon menyiasat kejadian tuh.lntas si pakcik profesor tuh tunjukkn yg kutu rayau itulah yg tarik brek tuh.sblm kutu rayau itu dimasokkn dlm krete polis,si pakcik itu trsenyum dan tunjuk isyarat "akal lebih hebat berbanding kekuatan fizikal"

alhmdulillah,mcm2 pengalaman baru dpt dlm cmpg kali nih.dapat knl kwn2 dgn lebey dekat.waktu yg dinanti2 kn pon tiba.PENYAMPAIAN HADIAH

mcm biase ahli group nisa' al-ghurabaa' sume buat muke sepuluh sen,kerana byk xtvt yg dilakukan ala kadar,berbanding kump lain yg kelihatan hebat2 belaka.x disangka2 pertandingan masak tu dimenangi oleh kump yg ade nisa' al-ghurabaa'.hasil gorengan master mind ketua chef itu menjadi!haish..dasat tuh.seterusnya hadiah utk xtvt2 lain.drpd 5 prtndgn brdasarkn xtvt,kump tuh yg bolot 3 hadiah.alhmdulillah.penghuluwati pon tersenyum sahaja.akhir skali ucapan dr pghulu n penghuluwati.

bile sampai turn penghuluwati je,ada suara umbang berkata."haish,kalo dye cakap nh kne bg mase.kalo x nnt x brenti."lntas sume trgelak.trmasok si penghuluwati skali.

perkhemahan pembangunan jati diri,yg dirancang oleh guru persatuan bahasa arab sempena program pasca PMR.kem yang xtvtnya sempoi namun terselit banyak pengajaran dan pengalaman yg bagus utk diri.JUTAAN TERIMA KASIH tujukan khas utk guru2 yg berusaha menjayakn program nh,ust faiz yg mengendalikan serta semua pihak.semoga peserta2 yg pi nih dapat istiqomah(konsisten) dgn amalan soleh dan plg kurg dpt mulakan lgkah awl utk brubah ke arah yg lebih diredhaiNYA.

Jangan berasa sedih kerana kamu tidak dapat melakukan sesuatu seperti orang lain kerana kamu memang tidak memiliki kemampuan untuk itu, tetapi sebaliknya apa yang kamu dapat lakukan, lakukanlah itu dengan sebaik-baiknya…..Dan jangan sombong jika kamu merasa banyak melakukan beberapa hal pada orang lain, kerana orang yang tinggi hati akan direndahkan dan orang yang rendah hati akan ditinggikan
hargai setiap pengalaman.kelak memberi kesan buat jiwa yg sedang dalam persiapan.menuju TUHAN.
waLLAHU a'lam.

4 comments:

mujahidah hasanah said...

assalamualaikum,semua post nti alhmadulillah setakat ni bnykbermanfaat kpd ana..teruskan..

[hamster cupcake] said...

haiseyh!! peserta yg rendah??
k.ain..
time kasehlaa x sebut nama...hahahaha!!!!

khairul ummah said...

-mujahidah hasanah-

insyaAllah.smoga trhadam dgn ibroh yg trselit di setiap post.
jzzk!

khairul ummah said...

-hamster cupcake-

'peserta yg rendah'? l0rh..sape makan gula2 dye terassa manisnya!hehe~xpe2..brbaloi! (n.n)
klo nk tules name ssh la.sbb hanper semua byk PEN! :P


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com