Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Tuesday, April 14, 2009

relakah aku?


bismiLLAH..

Telah ku rela nama dan diri menjadi sasaran
Kerana cinta, aku berkorban
Telah ku rela segala tohmahan bermaharajalela
Kerana cinta, aku terpaksa

Kerana cinta jua aku berbicara
Dengan nada insan terluka
Meluah rasa, meluah fakta, mencedera jiwa
Semuanya kerana cinta…

Biarku tanggung rasa derita..
Asalkan agama, selamat akhirnya..
Yang membantah, hanya berfalsafah..
Kerana bimbang suapan harian

Dengan menjual nama Tuhan..
Lalu kebenaran disingkirkan,
Demi hidangan belian pendustaan
Namun aku yang sengsara zahirnya

Redha telah pun penuhi jiwa
Dalam keletihan ini.. aku bahagia

Kerana..
Pada kebenaran itulah terasa nikmat syurga.
-al-gebra-

terkedu sebentar.saat pertama kali mendengar nasyid nih.fuh.hati ibarat tertusuk dgn persoalan.
"relakah kau berkorban demi CINTA?"
"CINTA Tuhan yang mampu membawa kau ke alam bahagia.DI SANA?"
bertalu2.berulang2 kali mengimbas memori selama bernafas di bumi Tuhan.byk mana usaha kita demi Islam?

kepenatan.
seminggu ujian kurikulum 2,diberi pula nikmat kerehatan sementara oleh si Dia tatkala membenarkan si penulis utk pergi ke kursus bahasa arab di port dickson.sambil belajar sambil melihat alam nan indah.3 hari di sana.byk perkara baru diperoleh.byk juga perkara yg trtinggal.

x berkesempatan utk rasa naek atas pentas (xpe.amek sijil je pon..)

kursus.
ya.dapar ramai kawan baru.satu situasi yg paling x dpt dilupai.
"awk dr sk0la mane?"
"smka kuale selangor.."
"o0o...knal kak (.....) x??"
"knal2!!"
lnts berbuallah mereka

"awk sk0la sg merab kn?"
"aah..."
"knal syarifah.....?"
"o0o...knal2!!"
"dye mas0k sk0la kte skang.."

"dr sk0la mane nih?"
"smk sek.7.."
"la..yeke...kenal (....) x??"
"ha!knal2!!"

wah.ketika tuh kawan satu sek0lah dah mula naek bosan dgn si penulis.asal tegur orang je mesti ade kenal orang laen.haha.itulah nikmat ukhuwah..walupun jauh di mata.ukhuwah kerana Allah tuh x kn trputus sampai bila2...kn?

terkenang saat indah bersama sahabat di bumi tarbiyyah
xpe.perjuangan masih perlu diteruskan.
AMAL ISLAMI peringkt zon.cuak2

"orang berjuang sering menangis lemah di sisi Allah,tapi Allah kuatkan dia di sisi MANUSIA.berjuanglah kerana Allah dan berbahagialah hati kerana itulah JALAN KITA"

sanggupkah kita melalui jalan nan liku ini.
memandangkan jiwa itu perit dgn sengsara
meskipun hati diratah dgn cabaran yg bertimpa
ingatlah...
itulah niali kehidupan sebenar
saat Tuhan membisikkan kasih sayangNya
kepada hambaNya yg beruntung
maka siapakah yg akan mengucapkan ALHAMDULILLAH
saat dia ditimpa musibah?
saat itulah Allah memberi nur kasihNya
kepada sesiapa yg sanggup berkorban segalanya...
demi agama TERCINTA
-ISLAM TETAP DI HATI-
sudikah anda?
sanggupkah anda berkorban demi Islam?
tepuk dada,tanya iman
ketuk hati
kita hidup untuk berbakti
kepada makhluk ciptaanNya..
malahan berbakti utkNya
byk manakah bakti yg kita taburkan
dalam menyemai benih taqwa?
renungkan...


3 comments:

sayapunyer said...

kursus bahasa arab??

skolah hang buat ke yg byk2 skola?



eh bile plak ni??

Anonymous said...

insaf deeng!

khaIRul_UmmAh said...

yg byk2 sk0la uh..
smk 7 hnta sorg je en
haha.trjumpe dye..


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com