Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Friday, January 16, 2009

we will not go down GAZA!

bismillah

diberi kesempatan utk berk0ngsi pengalaman yg selama ini menjadi tarbiyyah bagi jiwa.bila mana saatnya seorang pejuang itu berada di medan yang dilaluinya,tiada apa yang dapat membantu selagi pejuang itu setia memegang panji Ilahi.insyaAllah

di sini ingin si penulis k0ngsikn bersama lagu dari Michael Heart,we will not go down GAZA.pada mulanye si penulis tatau pon pasal lagu nih.lps pagi tadi sembg2 ngan kak seni0r,katenye ade lagu gaza versi bess,so balek sk0la...merayap2 di ruang internet.akhirnya bertemu dgn lagu yang dimaksudkan.mari kita renungi bersama
setiap bait rangkap lagu ini..


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar

Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down

In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down

In Gaza tonight

Download Legal MP3 DISINI

jumaat.10.30 pagi
dewan anggerik SAMTTAJ
UNTUKMU PALESTIN

kelihatan para pelajar begitu bersemangat apabila dimaklumkan akan ada program mengenai Palestin.masing2 berkobar2 untuk mengenali palestin dengan lebih mendalam.si penulis sempat berk0ngsi sejarah palestin bersama adek2 di dalam klas memandangkan ketika itu cekgu x mas0k dalam kelas lagi...respon mereka?


'kalau ditadah air mata d0rg kat palestin tu...mesti banyak kan?'
'kak..kenape palestin tu jadi rebutan?'
'ape jadi ngan palestin senanye..x paham laa...'
'kak..ape beze yahudi,zionis ngan israel?'

bermacam2 soalan yang bertalu2 ditanyakan kepada si penulis.hanya tersenyum dan berk0ngsi sepenuhnya pengetahuan yang ada bersama adek2 tu.sememangnye mereka bergitu bersemangat sekali untuk megetahui apa sebenarnya yg terjadi di palestin.terharu.

pada pemikiran plaja2 samttaj,ceramah mengenai palestin yg akn diberi mesti BESS..byk maklumat dll.tiba saat ceramah diberikan.bukan yang disangka.mungkin kerana peringkat ideologi yg disampaikan tidak
tercapai akal para remaja yg masih baru dalam hakikat dunia realiti khususnya situasi dunia islam kini.setiap manusia mempunyai kekurangan dan kelebihan.bg penulis.ceramah yg mempunyai byk fakta yg baru dan menarik.sm0ga lepas ni akn ada tayangan tntg palestin yg lebih menarik.m0ga2.


apa yg menarik dan ditekankan oleh penceramah di dalam ceramahnya,ialah mengenai JIHAD.
JIHAD apa?

sepertimana yg kita ketahui.terdapat berbagai jenis jihad yg luas.jihad melawan musuh di medan peperangan.jihad mengorbankan harta,masa dan tenaga untuk Islam,dan lain.namun kita kurang difahamkan mengenai satu jihad yg setiap manusia akan lalui.walau seperit mana kehidupan seseorang itu.JIHAD TA'LIM --jihad menuntut ILMU--

kekuatan israel zionist adalah pada kehebatan mereka dalam bidang ilmu.bilamana pada awalnya mereka hidup di tanah yg kecik di eropah,mereka ditindas habis2an oleh kristian kerana berbeza aqidah.lantas dengan tekanan yg mereka terima itu memberi impak yang sungguh hebat.dan kini.terbina sebuah negara HARAM
ISRAEL.apakah permulaannya?

ILMU.

pada awal petempatan mereka di eropah,dgn tekanan anti-yahudi di sekeliling mereka,mereka menekankan ilmu.sistem perbankan yang ada pada hari ini,golongan yahudilah yang mempeloporinya.klinik dan farmasi,merekalah yg memulakannya di eropah.kerana di waktu itu warga eropah berada di zaman kegelapan..ya.kesan tekanan yg hebat di masa lalu,bilamana Hitler membunuh seluruh bangsa yahudi yg terdapat di jerman.hanya kerana mereka yahudi.namun,ideologi yahudi yang membuatkan mereka bersatu dan akhinya dengan kekuatan dan kehebatan ilmu yg mereka ada,ditambah lagi dgn perjanjian balfour,akhirnya tertubuhlah negara haram israel.dan kini.orang israel yg kuantiti sedikit telah meratah
jasad2 saudara kita di palestin.namun,pada hakikatnya,seperti yg tertera pada bait2 lagu di atas

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

semangat jihad mereka x pernah luntur.apa khabar pula dengan semangat jihad kita?


bukalah mata HATI anda.sesungguhnya jihad TA'LIM (jihad menuntut ilmu) itu amatlah penting untuk membina kembali daulah islamiyyah di bumi ini.yang satu masa dahulu agung.terkemuka di persada dunia.zaman khilafah abasiyyah.bilamana zaman kegemilangan para cendekiawan islam..ibnu sina..dan ramai lagi.ya.dahulunya kekuatan Islam bukan sekadar pada aqidah..malah ILMU juga mempengaruhi zaman kegemilangan Islam ketika itu.

itu dahulu.

kini?
apa tindakan kita?
melihatkan anak2 muda berkejar2an untuk mati katak di jalan raya
sedangkan pemuda2 di palestin berkejar2an utk mati syahid
anak2 muda kita sibuk dengan rokok sambil memakai baju sekolah
melakukan maksiat yg dirasakan nikmat tanpa ada sedikitpun malu
MALAS nak belajar.ponteng sek0lah

macam mana Islam nak maju?
jika ummah sendiri lemah dalam bidang ilmu ini?
sedangkan musuh kita kini gah.kerana ILMU yg mereka miliki



wahai ikhwah dan akhwat sekalian,

"menuntut ilmu itu FARDHU bagi SETIAP MUSLIM"
kita tidak mampu bersama mereka utk mengangkat senjata
tidak mempu utk bersama mereka di saf2 yang hebat di medan perang
namun,sedarilah bahawa dengan ILMU dan KEFAHAAN yg mendalam mengenai Islam itu sendiri yang akan membentuk keperibadian kita ke arah yg lebih diredhai Allah.kitalah pejuang di ZAMAN KEBANGKITAN.bilamana Islam satu masa nanti akan kembali gemilang seperti dahulu.dengan berbaris junud2 dan pejuang2 serta mujahid/ah2 di saf2 perang berbekalkan keimanan yang MANTAP,lahirnya cendekiawan Islam yang akn memperjuangkn hak2 ummah yg ditindas,lantas saat itulah kegemilangan islam akan kembali memuncak.

namun..
siapakah yang akan memulakan segalanya?

KITALAH ORANGNYA!
kitalah generasi ummah yang akan membina kembali kekuatan itu
kekuatan iman,kekuatan ideologi dan kefahaman,kekuatan ISLAM itu sendiri

ayuhlah wahai ikhwah dan akhwat sekelian..
marilah bersama2 kita melaksanakan JIHAD TA'LIM seiring dengan kemampuan kita!
sem0ga dengan jihad ta'lim yg kita lalui ini..
sedikit sebanyak menyumbangkan kekuatan dan kegemilangan ISLAM pada masa yg dinanti.
sm0ga setiap derapan langkah perjuangan kita sentiasa diiringi dgn niat yg suci.tnpa sebarang keraguan.

yakinlah dgn janji Tuhan!islam akan kembali gemilang!

waLLAHU a'lam

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com