Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Monday, October 13, 2008

tiada Tuhan selain ALLAH..

bismiLLAH..

otak penat seketika.menelaah tauhid feqah yg agak mudah.perlu hafal kesemuanya.buku mutola'ah menanti untuk dibaca.nahu dan sorof (arab) menanti untuk difahami.sains.menari2 dalam kepala.dengan inverterbratenya dan tah apa2.sedang asyik menulis apa yg telah dihafal,terdengar dari bilik abg yg slalu kami rebut2.yg mengandungi komputer.lantas kelihatan s0rg kazen yg daa bermukim di rumah hampir 3 hari yg sedang asyik melayan nasyid di youtube.ya~maali r0bbun siwah..buat pertama kali mendengarnya hingga tamat.teringat malam sebelumnya,asyik sembang dgn kazen selaku generasi terakhir keluarga yang masih setia di hira'.keadaan yg dikatakan semakin menggusarkan.buat pertama kali setelah lame tidak berbual panjang.berkongsi pengalaman dan saling bertukar pandangan.heh~

amat tersentuh buat pertama kali mendengar nasyid ini.pada mulanya x ambil kisah kerana bajet khusyu' menelaah buku feqah.tetiba trhenti lantas segera ke arah komputer.kazen pelik~
"haih~nih group ape?"
"ni..."(tunjuknyer)
"0h~tol0ng crkn mp3..downloadkn"
selepas menyelongkar isi kandungan nasyid ini,ingin ana kongsikan bersama bait2 yang terdapat dalam nasyid ini...

ﻤﺎﻠﻲ ﺭﺐ ﺳﻮﺍﻩ
ﻏﻔﺎﺭ ﯾﻤﺤﻮ ﺍﻟﺬﻧﻮﺐ
ﻤﺎﻠﻲ ﺭﺐ ﺳﻮﺍﻩ
ﻧﻮﺭ ﯾﻬﺪﻱ ﺍﻟﻘﻠﻮﺐ

ﯾﺎﺍﷲ٬ ﻋﺒﺪ ﻛﺜﺭﺕ ﺫﻧﻮﺒﻲ
ﺯﺍﺪﺕ ﺤﻮﻟﻲ ﻛﺮﻮﺒﻲ
ﻣﻧﻚ ﺇﻟﻴﻚ ﻏﺮﻮﺒﻲ
ﯾﺎﺍﷲ٬ ﻻﺗﺤﺮﻣﻧﻲ ﻧﻌﻴﻣﺎ
ﻻﺗﺗﺭﻛﻧﻲ ﺳﻘﯾﻣﺎ
ﯾﺎﻣﻧﺎﻥ ﺍﻟﺮﺤﯾﻣﺎ٬ ﺍﷲ

ﻴﺎﺍﷲ٬ ٲﻧﺖ ﺍﻟﻌﻟﻲ ﺍﻟﻘﺎﺩﺮ ﺍﻟﻌﻈﻴﻢ
ﻴﺎﺍﷲ٬ ٲﻧﺖ ﺍﻟﺳﻣﯾﻊ ﺍﻟﺒﺼﻴﺮ ﺍﻟﻌﻟﻴﻢ

ﻤﺎﻠﻲ ﺭﺐ ﺳﻮﺍﻩ
ﺮﺏ ﺍﻟﺳﻣﺎﺀ ﺍﻟﻌﻄﻮﻑ
ﯾﻐﻔﺮ ﻟﻣﻦ ﻋﺼﺎﻩ
ﻮﻫﻮ ﺍﻟﺤﻟﯾﻢ ﺍﻟﺮﺀﻮﻑ

ﯾﺎﺍﷲ٬ ﺮﺤﻣﻦ ﻟﻟﺒﺮﺍﯾﺎ
ﻏﻔﺎﺮ ﻟﻟﺨﻄﺎﯾﺎ
ﻮﺮﺟﺎﺉ ﻫﻮ ﻫﺪﺍﯾﺎ
ﯾﺎﺍﷲ٬ ﺇﺮﺤﻢ ﺿﻌﻔﻲ ﻮﺤﺎﻟﻲ
ﻔﺎﻕ ﺍﻟﺬﻧﺐ ﺍﺤﺗﻤﺎﻟﻲ
ﻔﺎﻏﻔﺮﻟﻲ ﯾﺎﺬﺍﻟﺟﻼﻝ٬ ﺍﷲ

ﯾﺎﺍﷲ٬ ﺃﻧﺖ ﺍﻟﻌﺰﯾﺰ ﺍﻟﻐﻔﻮﺮ ﺍﻟﺮﺤﯾﻢ
ﯾﺎﺍﷲ٬ ﺃﻧﺖ ﺍﻟﻘﺪﻮﺱ ﺍﻟﺴﻼﻢ ﺍﻟﻜﺮﯾﻢ

download mp3 di sini mali rabbun siwah

Tiadalah bagiku Tuhan selain-Nya
Pengampun memadamkan dosa-dosa
Tiadalah bagiku Tuhan selain-Nya
Cahaya menunjukkan hati-hati

Ya Allah, hamba banyak dosa
Tambahkanlah dekatku dengan-Mu
Dari-Mu kepada-Mu aku kembali
Ya Allah jangan haramkanku nikmat-Mu
Jangan tinggalkanku kesakitan
Maha Penganugerah & Maha Penyayang

Ya Allah Engkau Maha Tinggi, Maha Pengatur & Agung
Ya Allah Engkau Maha Pendengar, Melihat dan Mengetahui

Tiadalah bagiku Tuhan selain-Nya
Tuhan langit yang rata
Mengampunkan sesiapa yang menderhaka-Nya
Dan Dialah Maha Lembut dan Memberi Rahmat
Ya Allah Pengasih kepada manusia
Pengampun kepada kesilapan
Dan harapanku adalah hidayah

Ya Allah ampunkanlah kelemahanku & keadaanku
Padamkanlah dosa-dosa yang tidakku kusedari
Ampunkanlah daku Wahai Yang Memiliki Keagungan
Ya Allah Engkau Maha Mulia, Pengampun & Pengasih
Ya Allah Engkau Maha Suci, Sejahtera & Pemurah

tersentak tatkala melihat keseluruhan terjemahan nasyid tersebut.terasa bertapa kerdilnya diri ini..asyik sibuk dengan urusan dunia lantas barangkali melupai Allah yg Maha Memerhati...subhanaLLAH~

ditakdirkan Allah petang tadi sedang merealise tensi0n bace buku di hadapan komputer,lntas kelihatan seseorang yg dikenali on9 di YM.lalau org itu pon ditegur...

"salam'alayk,ni saper yea"
"wassalam,nt syfiqah kn?"
"heh...nih kak ain la.."
"la..yeke~"
"keif halak?rindu nak jumpe nt lagi..."


itulah antara perbualan dgn x-ahli usrah di hira' dulu.maka kami berbual panjang sambil menceritakan pengalaman masing2.indah.ser0nok.kerana sudah lama tidak bertukar pandangan dan idea..lantas terikat kukuh ukhuwah yg selama ini rapuh akibat jauh di mata.namun,sentiasa dekat di hati...
paling terkesan dgn kata2 terakhirnya...
"xpe selagi kak ain idup allah kat sisi ukhti"
"selagi mane quran tu kite pgg selagi tu allah kuatkan kite"

syukran,
ya ukht aqilah mathrudi

sambil menyelak2 surat khabar KOSMO! hari ini,menceritakan kini REMAJA semakin liar,membuatkan hati terase saket.
"aku juga remaja"
hati berbisik.namun,mengapa remaja2 di luar mempersiakan usia emas ini?
sememangnya remaja yg kini semakin bermasalah,terutama masalah disiplin dan akhlak yg sukar dibendung.
maka siapakah yg harus dipersalahkan?
remaja?
ibu bapa+keluarga?
guru2?
masyarakat?
penyeleaian terbaik = terapkan pendidikan AGAMA kepada remaja.susahkah?untuk melakukan solat dgn tertib,beserta doa?
dalam pemerhatian si penulis..remaja kini s0lat selaju kereta api peluru di jepun.sebaik2nya surah al-fatihah itu dibaca hanya dgn sehela nafas..terus rukuk..
maka inikah generasi yg akan mendok0ng Islam dan meneruskan perjuangan rasulullah?
teringat satu ayat quran..
"jika Allah mahu menukarkan kamu dengan umat yg lebih baik dr kamu,maka akan dihapuskan kamu KESEMUANYA.."
subhanaLLAH~
selamatkan kami yaa ALLAH
selamatkan sahabat2 kami dr terus lena dan leka dibuai nikmat dunia
yg membelai indah
namun parah akhirnya
"nahnu rijaluLLAH,fiddunia lilakhirah biMARDH0TILLAH"
inilah generasi islam yg kita mahukan
rijal2 yg teguh dgn prinsipnya
sebagaimana teguhnya prinsip pemuda2 islam di awal2 perjuangan rasulullah,
saidina 'ali bin abi talib,sanggup tidur di tempat rasulullah s.a.w..

sultan muhammad al-fateh
penyambung perjuangan rasulullah s.a.w

Sabda Rasulullah s.a.w. ketika menggali Parit Khandaq; “..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……”

(Hadis riwayat Imam Ahmad)

itulah hadith rasulullah yg benar.siapakah sultan muhammad al-fateh ini?
klik di sini utk mengetahui lebih lanjut.

lantas perjalanan kehidupan yang dilalui sebagai pentarbiyahan diri terus berlari bersama2 masa yang tidak pernah berhenti walau sesaat.lps maghrib abah ajak pi beraye..habes hancus rancangn nk menelaah sains yg prlu latihan yg byk.kes nk cover markah ujian sebel0m nih.dpt C..amat mencacatkan permandangan.huaa~tp takper.buku sains tetap dibawa bersama utk sedia dibaca didalam kereta..(bajet rajen r en...)

sesampe di rumah datuk bakaruddin,kami p0n dijemp0t makan malam.kepala agak berdenyut+pusing2+mata kecik menahan saket akibat migrain yg selama ini menyepi datang menziarah.takde angin x de ribut tetibe saket.dalam kereta tadi agak menahan sampe keluar air mata gak la...tp buat2 x saket sambil tid0r..
then abah+kwn abah+dat0' sembang2 pengalaman..jumpe hantu lah mende lah...sedang asyik melayan migrain,same2lah dengar cerita mereka itu..

abah dan tuan rumah serta kawan abah bersembang di luar smentara ahli2 rumah ada di dalam.p0n mencritakan pengalaman2 yg dilalui.m0stly cerita pasal guru laa..sbb 2 dr 3 org yg bersembang tuh adalah guru.saya selaku pemerhati (heh,ayat itu slalu disebut oleh penulis dlm kelas..) hanya mendengar crita2 menarik mereka..
salah seorang dr mereka menceritakan pengalamannya..seorang dr sahabatnya meninggal dunia pada ramadhan yg lepas...dlm keadaan yang sehat wal-afiat..
critenye begini~
arwah sememangnye seorang yg sehat.arwahlah yg menjaga suaminya yg mengalami penyakit kencing manis,sakit jantung dll.satu hari tangan kirinya terasa sakit untuk diangkat.selama si pencerita mengenalinya,tidak pernah terdengar keluhan sakit atau apa2.sememangnya arwah seorang yg sihat hendaknya.dijadikan cerita arwah p0n pergi ke hospital utk buat medical check-up.doc menasihatkan utk buat medical check-up dgn masuk ke dlm satu terowong tuh..lntas alat tersebut akan meneliti apa penyakit yg dihidapi pesakit.betapa hebatnya penciptaan manusia,namun tidak dapat menandingi kehebatan si PENCIPTA.lantas resultnya,terdapat virus di otak si arwah.doktor tidak mampuutk melakukan apa2,lantas cubaan pertama adalah memberi antibiotik secara konsisten kepada si arwah.
dalam keadaan yang sememangnya sehat dan agak berkurang saket tangan yg baru dihadapinya,kelihatan si arwah bahagia.satu hari,ditakdirkan Allah si arwah tersedak ketika sdg makan lantas meninggal di waktu itu jugaa..

kami yg terdengar tersentak..astaghfiruLLAH..innaliLLAHI wainna ilaihi r0ji'un..
ade suare berkata
"hurm..kita bila lagi ye...bila2 je b0le mati kan?"
"bt0l2..ntah amalan kita nih cukup ke x.."

masing2 diam dan berfikir sendiri...
sememangnya perjalanan tarbiyah menerusi pengalaman hidup ini..malam ini ada satu pengajaran yang si penulis dapat.
"setiap yang bernyawa pasti akan mati..."
itu adalah janji ALLAH.yang benar dan ALLAH x pernah memungkiri janji..

melihatan perjalanan yang masih jauh untuk dilalui..
perjalanan yang panjang..
perjalanan yang tiada taburan bunga ditepinya
namun yg ada hanyalah badai duri yg berselerakan
tersilap waspada mengundang kesakitan
itulah hakikat kehidupan ini
setelah meninggalkan bumi yg subur dengan tarbiyah
peng"islah"an diri bermula
di sini
di dunia realiti ini
melihatkan keadaan ummah yang gering dgn penyakit hati
semakin melupakan Tuhan yg sentiasa Memerhari
lantas bisikan itu datang menyapa
"apa kau sanggup meneruskan perjalanan jauh ini?"
"dengan derita dalam menegakkn syiar Islam dalam diri"
jiwa terkesima
hati kos0ng
apa mungkin dapatku lalui semua kehidupan
yg surat tertulis
tanpa sebarang KEKUATAN drNya?
teruslah kuat meniti jalan ini
walaupun sepi
derita dalam memikul amanah yg besar
ibarat menggenggam bara api
dibiarkan ia mati
digenggam terasa panas+saket

namun itulah hakikat kehidupan
perjalanan hidupan ini diteruskan
pengalaman yg lalu menjadi tarbiyyah kpd diri
sungguh
terasa nikmat derita itu
selama mengalami kesakitan yg berpanjangan
itu lebih bermakna
kerana sering diperingatkan utk segera kembali kpdNya
sedangkan kesihatan itu mendatangkan kelalaian dlm jiwa

perjalanan ini diteruskan..
berbekalakn kekuatan jiwa
ketenangan ayat2 cinta
dr TUHAN yg maha Mengasihi
tidak pernah melupakan hambaNya walau sesaat
sentiasa terus menerus memberikan nikmat dan rahmat
meskipun hambaNya LALAI
malu
sungguh malu
terasa kerdil di sisi TUHAN...
ape mungkin kita sentiasa mengingati Allah
dalam keadaan susah dan senang?
renungkanlah wahai ikhwah dan akhawat..

selama derita itu kita rasai
selama itulah nikmat ibadah dirasa
mungkin dengan penderitaan itulah
yg akn lebih lunak dan akrab denganNYA
ya..
jika ujian itu hebat bagiku
maka berilah jalan penyelesainnya
dgn cara yg hebat jugaa
ya RAHMAAN

kuatkan jiwa ini
utk terus teguh berdiri
mengislahkan diri
disamping terus mengibar panji2 amar makruf nahi mungkar itu
kenangan
saat gembira bernafas di bumi tarbiyyah
ukhuwah sama disemai
namun..segalanya tinggal kenangan

di sini
perjalanan masih jauh
dalam meniti tarbiyyah kehidupan
yg serba mencabar
menduga iman
lantas menguatkn lagi jiwa ini
teruskanlah
berjuang dlm meniti kehidupan yg berbaki
persediaan menemui sang PENCIPTA
teruslah berusaha
beramal dalam kehidupan
sm0ga kita diberkati TUHAN..

kuatkan kami ya RABB
dalam terus melakukan ibadah kepadaMu
ketaatan dan penyerahan jiwa kepadaMu~
ameen~

waLLAHU a'lam

2 comments:

Anonymous said...

akak doakan adik semoga berjaya dalam hidup..
teruskan perjuangan dalam menyampaikan dakwah islam...
insyaAllah mana tahu generasi adik mungkin dapat mengubah mentaliti pemikiran remaja yang akan datang...

khaIRul_UmmAh said...

insyaALLAH~
sm0ga kita thabat di jlnNYA..


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com