Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Saturday, October 11, 2008

bermacam ragam

bismiLLAH
alhamdulillah,di kesempatan ini,syukur kehadrat ILAHI krn sampe skang kite masih b0le bernafas...hidup dan terus berjuang sbagai khalifah Allah yang menegakkan syiar islam dalam diri.sm0ga kehidupan kita akan berada dalam keredhaan Allah..insyaALLAH~

bermacam2 ragam?itulah posting ana utk kali ini.sudah 10 hari syawal datang menghiasi hidup kita.dengan kegembiraan bermaaf-maafan,bertemu asnak saudara yang selama ini jauh di mata,dan mengeratkan kembali hubungan yang mungkin dahulu goyah.

malam
10 oktober 2008

"siap2.cik mat nk datang"
"okes"

itulah arahan abah kepada tentera2 yang akan menyiapkan hidangan utk tetamu.h0h~tiber..

sampe juga cik mat sekeluarga.plg x leh tahan ble jumpe anak cik mat yg kecik tu laa.nmenye aisyah.c0mel gak.aktif.ape ragam bess dier?

"kakak,tuh citer mom0k ke?"
"kakak,ade mom0k x kat bilik kakak?"
"x bess la tid0 sinih.ade mom0k"

heh...mend2 la budak kecik nih.asek2 ckp pasal mom0k.giget kang bru tau.nk je ckp kat die."zaman daa berubah.dunia daa maju"huahua.tp x pe la en.x paham.

saje tanye aisyah blek.
"mane mom0k tuh.cbe tunjuk kat akk"
"tu...belakang akk tuh.."
peh.terase t0l.rsenye mmg t0l r.budak tuh ade six sense.tr0s meremang bulu roma.tp bajet cm bese2 jer.daa lali ngan bende tuh.haha~mencab0r keimanan tul budak kicik itu..

8 oktober 2008
2 taqwa
mode ssenyap berganda lps pengetua jalan kat koridor sebelah (heh.hampeh tul.harap pengetua round bru nk senyap)

"ingat x ape akk cabar k0rang awal2 ramadhan arituh?"
"INGAT!!"kate mereka ngan semangatnye
"heh.sapee yg khatam quran......"
"saye!saye!"-->riuh rame2 angkat tangan.rasenye sumer angkat tangan time tuh.
"heh.jgn menyamp0k ler.sape yg khatam quran TILAWAH sndri,bukn tadarus?"

heh.tangan2 yg semangat mengangkat tadi satu2 layu jatuh..alhamdulillah.ade 2 laki 2 pompuan yg sahut cabaran kakak baek nih.(peh.ade mode perasan jap)
dlu time cabar adek2 x ckp pon khatam versi ape.tadarus ke tilawah sndri ke.dan x btau p0n akn ade reward kl0 dorg khatam.x nk niat mereka berubah.khatam quran semata2 nk dptkn hadiah.heh~tahniah utk 4 org adek tuh.daapat rezeki dr Allah~sm0ga buku tuh bg mnafaat utk anda sumer!

-----------------------------------------------------

petang
dah nak raye

amek mase on9 jap.tetibe nmpk aisyah si budak kicik on9 (heh,bkn aisyah td.ni adek sekelas).lalu teg0rla die..

"salam.."
"wasslm..kak~x dapat nk sahut cbrn akk!..huaa~"
"apenye?"
"khatam!kite tadarus p0n sampe 23 je."
"ala..kn sempat awk abeskn..."
"alaaaa...x bess!"
"syah..tau x..ALLAH X MELIHAT HASIL YG KITA LAKUKAN TAPI ALLAH MELIHAT PADA USAHANYA"

adek tu trkesima jap..
"cmnih...x semestinya org yg khatam tuh pahalenye lg byk dr syah yg x abes khatam.manetau niat aisyah yg baik tuh lg bag0s dr org yg khatam semata2 nk harta benda..."terang si kakak panjang leb0rnye..
"time kaseh kak!"
"sesame..."

malam.10 oktober 2008

kazen dtg.sembang panjang tntg keadaan hira'.peh..byk daa berubah kat hira' rupenye~
macam2 citer denga.x menahan...perangai banin+banat yang semakin x keruan...

kadang2 terpk gak..rupenye banyak ragam jugaa di tempat yang biah solehahnya sememangnye ade.bila daa melangkah lebih jauh..ke dunia yang lebih realiti,baru sedar betapa nikmatnye waktu2 yg diisi selalu dengan tarbiyyah dulu.tapi sekarang.bukn sekadar tinggal kenangan.biah solehah yang pernah dirasai dulu,akan ana usaha utk bawa ke medan ilmu yang baru.insyaALLAH~

kedamaian jiwa itu satu masa akan berkocak
sepi merungkai kesabaran dalam diri.lantas tercipta satu pertanyaan yang menghentam jiwa
"yakinkah kau pada ALLAH?"
senyap..em0si bergolak.taqwa datang untuk menunjukkan kekuatannya sedangkan iman terjatuh layu akibat masalah kesihatan hati yang dihadapi.
jiwa terasa kos0ng.
untuk apa aku berdiri di sini?
di dunia luar yang mencabar ini?
terkesima
sudaa sampai seruan itu
buka mata HATI
ummah dalam kelalaian.juga dirimu
maka bangkitlah.sungguh Islam yang akan subur satu masa nanti
adalah islam yang penganutnya tidak pernah lalai dr mengingati Allah
masakan terjadinya masalah hati,hasad dengki yang membawa kepada permusuhan.
apa mungkin?islam itu agama persaudaraan
penyakit hati membuatkan jiwa kita mati.
iman kita layu
taqwa kita roboh
lantas.apa yang perlu untuk bina kembali semua kekuatan itu?
merenung sejenak
iman meskipun sebesar biji sawi,akan di beri ganjaran
maka selamatkanlah imanmu yang tersungkur layu itu
dari mati keputus-asaan dr rahmat Allah
sm0ga kita tergol0ng dlm golongan
jiwa yang benar2 mencari kedamaian
dalam keperitan menjalani kehidupan ini
sebagai seorang hamba
yang taat dan sentiasa mengharap redhaNYA...


waLLAHU a'lam

p/s : post kali ni agak t0nggang tebalik.tatau ape yg nk disampaikan.yg pasti akn adenye satu yg bermanfaat utk pembace.sm0ga Allah merahmati kalian!

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com