Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, September 7, 2008

bub0r lamb0k-50 sen-pemplate..


bismiLLAH...

segala puji bagi ALLAH....wal0pun mate daa kuyu masih lagi diberi kekuatan utk menaip pengalaman baru yg ana dapat sepanjang minggu 1 ramadhan..

50 sen?
ape kaitannya dengan 50 sen?
perjalanan melihat ciptaan tuhan bermula dari langkah kaki keluar dari SAMTTAJ menuju ke arah PKNS dgn berjalan kaki.itulah perjalanan si penulis setiap hari sek0lah di bulan ramadhan(kes x de transpot nk balek).
feed back dr rakan2 sekeliling..

"uish..kak..ja0h tuh" "ala~rilek r.sempoi jek"

sampai2 ke PKNS itu makanya menunggu bas dan menghulurkan 50 sen kpd pakcik bas.
"nak pi sek.7"

heh~sampai dpn UNiSEL makanya berhenti dan mulakan langkah yang lama+panjang menuju ke rumah...


--------------------------------------------


bubur lamb0k?
ape kene dgn bubur lamb0k?

sabtu masjid negeri penghayatan ramadhan utk wanita&remaja perempuan.

ingatkn x rame.rupenya dr seluruh selangor ade.program nih under JAIS x silap.memule takmilat tntg solat sunat.then ramai2 solat sunat yg diimamkn oleh sorg ustaz.pergh~mmg syahdu.bacaannye menusuk kalbu..daaa lame x merasai suasana sebegitu lepas berhijrah ke dunia yg lebih realiti nih.semakin bersemangat pula untuk meneruskan perjuangan!
-solat tasbih-
-solat dhuha-
-solat taubat-
-solat hajat-


mne tak seronok?beramai2...dgn pengharapan yg SATU...mencari redha ALLAH..di dalam bulan yang mulia..RAMADHAN...dan di waktu yg mulia...DHUHA...fuh~pengalaman x leh lupe...berjemaah..hati2 yang disatukan untuk berhimpun di dalam rumah ALLAH yang penuh kenikmatan dan dengan satu tujuan dan pengharapan yang tinggi.sem0ga ada lagi program2 begini untuk memberi peluang kepada muslimah-muslimah yang cuba utk memperbaiki diri.seterusnya di adakan tadarus.fuh~pengalaman baru..mendengar macam2 jenis bacaan dr segeap lapisan umur.

mendengarkan bacaan makcik-makcik...mmg terdetik di hati.sungguh sedih..bacaan masih merangkak-rangkak namun kekagumanku terhadap makcik-makcik itu kerana tidak berputus-asa dalam membetulkn bacaan.terdetik di hati...

"knp makcik tuh bacaan x lncar eh...ape puncenye?"
detik hati ini didengari ILAHI lantas memberi jawapan dgn segera...subhanalLAH!
lantas makcik tersebut yg betul2 duduk di sebelah si penulis membisikkn kepada si penulis yg sedang khusyu' mndengar bacaan orang lain dgn terus terangnye....

"ni la padahnya.baca merangkak-rangkak..dulu asyik keje je.x ingat nak ngaji.bile daa tue2 nih baru nk blaja balek..."
"takper makcik...makcik dpt 2 pahale.pahale baca n berusaha nk baiki bacaan...bagus!"

lntas makcik itu tersenyum....

last skali dpt free bub0r lamb0k.heh~lame daa x mkn bub0r lamb0k dr masjid negeri nih..


-----------------------------------------------


pemplate?
ade ape dgn pemplate?


ahad
masjid negeri (tmpt yg same....)

bengkel dakwah dalam masyarakat majmuk


"ok,insyaALLAH lps zoh0r kita akan buat praktikal..akan dibahagikan kpd beberapa kumpulan dan akan seperate ke shopping mall di klang dan subang jaya.ada pempplate yg disediakan khas untuk "mad'u" yg anda akan jumpa nnt...slamat berjaya" --kate penganjur.

semua peserta terpinga2..
"huh~kite kene survey dgn orang ramai ke....tak0tnye..."

ok.3 soalan mudah.
1.what do u know about islam?
2.what's da go0d thing ab0ut islam that u see around u?

3.what da bad thing that u dont like about islam?

---kate penganjur.."mad'u" yg bakal ditanya soalan begitu adalah yg non-muslim...

"la...sng jer...3 s0kla jer.."
rupe2nye...lepas sampai...n nk tanye pasal 3 s0alan tuh p0n...

"sory,n0t interested"
"no n0.this is sensitive"

"i think its all about our trust to God..."

"if the people who be a go0d muslim,there's no pr0blem.n i see they r go0d.why you asking me about this?if i ask you what do u know abut hinduesm..can u answer it?
(dush!kene pada si penulis)
"just wanna know your opinion about muslim people.by the way.thiz is f0r u (bg pemplate) n have a nice day!"
hee~tu laa...

hasilnyA?
-lebih bersemangat!
-nak cuba mendekati lagi masyarakat majmuk dgn pendekatan yg mudah...

-dpt pengalaman baru!

saya sudah berusaha ke arah mencari potensi yg ada dlm diri yg tidak muslim
.ANDA?


alhamdulillah~
doanya termkbul jua.kekuatan utk meneruskan aktiviti yg menegakkan amar maaruf nahi mungkar semakin menampakkn hasil yg begitu bermakna.untuk diri si penulis dan orang di sekitarnya.

melihatkan masyarakat majmuk yang kini mempersoalkan islam itu indah,sedangkan penganutnya sndiri tidak mengamalkan dgn sebaiknya..

apakah jawapan kita di sebalik persoalan itu?
sudahkah kita bersedia untuk memahami segala kemusykilan mereka?

ataupun hanya berkata..."maaf.saya x tahu jawapannya.awak tanyalah sama orang lain"
anda meninggalkan org yg sdg berusaha mncari jln yg benar terkapai2?
((sedangkan diri p0n masih tekapai2...))

untuk diri
untuk AGAMA

untuk masyarakat

untuk negara

untuk DAULAH ISLAM yg pasti bangkit nanti


sama2 lah kita berusaha ke arah memperkasakan ilmu yang ada.dalam memahami dan menghayati ajaran islam di samping menegakkan amar maaruf nahi mungkar.

Imam Ibn ul Qayyim al Jawziyyah >> There are ten useless matters:

1. Knowledge that is not acted on
2. The deed that has neither sincerity nor is based on following the righteous examples of others
3. Money that is hoarded, as the owner neither enjoys it during this life nor obtains any reward for it in the Hereafter
4. The heart that is empty of love and longing for Allah, and of seeking closeness to Him
5. A body that does not obey and serve Allah
6. Loving Allah without following His orders or seeking His pleasure
7. Time that is not spent in expiating sins or seizing opportunities to do good
8. A mind that thinks about useless matters
9. Serving those who do not bring you close to Allah, nor benefit you in your life
(not sure wat's de other 1..)

sm0ga dalam hati setiap pembaca ini akan tertanam azam untuk berusaha menegakkan amar makruf nahi munkar.!
sem0ga ALLAH memudahkan urusan kita.

ameen~
waLLAHU a'lam

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com