Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, August 24, 2008

pengalaman~!

bismiLLAH...

kepenatan yg nyata..lepas bertungkus lumus utk kenduri walimah abang yang lepas...dalam kesibukn membuat kerja sambil2 bersembang dgn saudara yg lame sudaa x bertemu..

kisah 1
"eh,x sangke en seminggu je lg nk ramadhan.."
"eh..yeke,,bia bt0l.."
"btol...kn daa nk dkt bln september.."
"ya ALLAH...daa bersedia ke blum ek kite nk bergandakan amal nnt?"
"......................."(masing2 berfikir sendiri....)

kisah 2
"mama...es0k nak sk0la da?penat x ilang lagi..." (kate si penulis pada mamanye..)
"mama,nak balek ari nih ke es0k?" (kate kakak si penulis)
"balek es0k la!!!!"(ramai2 jawab)
"heheeee"(si kakak tersenyum gembira kes ngelat nak balek kolej..)


kisah 3
"oit...da siapkn home w0rk blum"tanye kakak penulis...
"heee~byk banget..bz agie..bru setengah siapkan"
"ske ati jek..pi siapkan cepat!"
maka si adek menunjukkn kemalasan bergandanya..(ngee~)

kisah 4
"salam~nt pe kaba??ana bru blek dr kamp0ng..ape citer skang?"
"wa~kepingin mau jumpe nt..."kate si penulis..
"ape kabar hira' skang?"
"erm..begitulah...."lalu sahabat si penulis menceritakan peristiwa2 yg trjadi di bumi tarbiyyah tu..
"hurm~daa nak dekat ramadhan kn?"
"rinduunye nk "hidup" kat hira' waktu ramadhan..."

kisah 5
si penulis tersenyum lebar melihat dari jauh sahabat baiknya dtg ke arahnya
"assalamualaikum..."lantas si penulis dan sahabatnye bersalaman dan berpelukan kes lame x ketemu...
"nt sehat?cmner sk0la baru?"
"alhamdulillah...mcmnilah ana...nt plak cmner?byk jawatan daa..."
"huee....tak0t r...doakan ana ek..eh,nt...(muka sahabat seperti kerisauan..)mcm mane ngan skuad palestin?"
"hurm....sape yg pegang skuad palestin lps ana pindaa?"
sahabat si penulis itu hanya tersenyum..maka si penulis memahami apa yg tersirat di sebalik senyuman itu..
"hurm...agak berat jawatan nih..lelagi nt ade tanggungjwb len yg lagi besar...klu nt x nak clash ngan memane prog ke ape...mcmnilah brdasarkan ape yg ana penaa buat...memule nt kene buat perancangan....."terang si penulis dan memberikan kata2 semngat kepada sahabatnya itu..
"terima kasih nt.."
"sesame...doakan ana kuat eh kat sini...ssh nk jage hati...huu~~"
"x per...ana yakin nt mampu.."
"jumpe lagi.....ana harap kepimpinan ta0n dpn dpt selamatkan tarbiyyah+biah di hira' ek.."
"insyaALLAH...."
"uhibbuki fiLLAH~!"dan si penulis bersalaman dan melihat sahabatnya berlalu....(hu~terase sedih plak..)
"uhibbuki kama ahbabtani lah..."

ya~itulah pengalaman yg baru dapat...bertemu dgn sahabat lama,bersembang dgn kawan lame,mengeratkan persaudaraan dgn saudara yg lama x ketemu,bermesra dgn keluarga yg disayangi...dan macam2 lagi pengalaman yg buleh jadi ped0man...

persoalan..
apekah kita hargai setiap detik yg kita lalui?
"............."
"kenangan itu menjadi kekuatan utk kita teruskan perjuangan..."

ya~
sem0ga ramadhan ini dapat menjadi membina kekuatan diri ini!
rinduu nak merasai ramadhan di bumi hira'..(oh...~sungguh!)

RAMADHAN KAREEM
untuk semua~!

waLLAHU a'lam

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com