Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Friday, June 27, 2008

ya~inilah perjuanganku!


bismiLLAH...
setelah sekian hari sibuk dgn belajar di sek0la dari pagi hingga ke petang (petang minggu nih just ader hari koperasi..jual2 jer...) namun masih kugagahi utk mencoretkan cerita perjalanan ke destinasi yang makin mencabar...

MINGGU 1 "mama.....knape d0rang camtuh.....blla bla bla"
ana memberi ketidak puas hati tentang keadaan sek0la agama yang x mencerminkan keadaan dan suasana seperti yang pernah dirasai dahulu...
"hm...bukan semua orang nakal,ain......"pujuk mama
akal ini erus menerus menggerakkan fikiran utk terus berfikir...bagaimana,apakah,bila...apa penyelesaiannya....fikiran terus menerus bercelaru...

MINGGU 2

cekgu keluar dari kelas dgn deraian air mata....hati jadi makin panas
"ish3...budak2 nih daa melampau....sabar2~"
namun...kesabaran ada batasannya~
"semua orang duduk tmpat masing2...pandanG white board...SEKARANG!!!!"
lantas semua yang mendengar dlm kelas tersebut mengalami kecutan perut lantas melaksanakan arahan yg telah diberikan.
"hm... sepat0tnye kite kene la hormat cekgu..........."
nasihat panjang kpd adek2 dlm kelas.mengharapkan agar satu kesedaran walaupun setitik dalam setiap hati.pengharapan kpd ILAHI....
fikiran masih lai bercelaru memikirkan hakikat takdir ILAHI yg diberi pada diri ini...

MINGGU 3

hari berganti hari.kini diri semakin dapat menyesuaikan diri dgn persekitaran sekeliling.namun akal fikiran yang terus menerus memikirkan satu pandangan yang tidak pernah di alami...tidak pernah dirasai semakin menampakkan hasilnya..
"nama awak sape?nama akk..........."
"oh...kite title "kakak" la nih...kite d0k kat seksyen 8.....blablabla"
kehidupan serba mendebarkan.semakin hari diri ini semakin memahami keadaan dan suasana yang begitu terasing bagi insan yg benar2 menginginkan satu keadaan di mana daulah islam itu terkesan di setiap jiwa.

kini diri mampu mengukirkan senyuman meskipun hati menjerit hiba atas kehilangan satu suasana yang amat dirindui.namun pada hakikatnya kehidupan mestilah diteruskan.betul x?ya!baru sekarang diri ini memahami..perjuangan dalam melebarkan kefahaman islami ini amatlah sukar meskipun kepada penganutnya sendiri akibat kesan2 jahiliyyah yang terkesan di jiwa setiap insan kini,

ya~inilah perjuanganku!
dahulu di kelas membatu kini mampu mendengar masalah adek2 yg dahagakan tarbiyyah

ya~inilah perjuanganku!
mujahadah dgn nafsu yg cenderung ke arah maksiat itu...

ya~inilah perjuanganku!
memimpin adek2 TERUTAMA DIRI SENDIRI ke arah yg lebih diredhai..

ya~inilah perjunganku!
tetap terseyum meskipun terguris dalam menetapkan islam KUKUH di hati...

ya~inilah perjuanganku!
dalam meniupkan ruhi kehambaan pd TUHAN lantas mencipta satu suasana baru yg lebih HEBAT dan DIINGINKAN oleh setiap jiwa yg bergelar MUKMIN!

YA ALLAH...
thabatkanlah diriku atas jalan dakwahMU...
agar diri ini terus tegar dlm menntarbiyyahkan diri dan sekelilingku..
ke arah generasi RABANI...
generasi GHURABAA'
generasi yang satu hari nnt dijanjikan ALLAH
mempertahankan ISLAM ibarat MENGGENGGAM BARA API
ya~itu satu yg PASTI!
namun..satu persoalannya...
sanggupkah kita utk bersedia menjadi generasi itu?

"................................."
masih memikirkan~

"membela sebuah agama bagai menyusuri duri dalam jiwa bersama niat hati suci sejati dalam nurani menyemai satu cita-cita bersama menghiasi iman dan taqwa DEMI UTK MARUAH AGAMA yang kini dalam gel0ra...~"
ya~nasyid itulah penguat jiwa!
akanku usahakan ...insyaALLAH~KUATKANLAH DIRI INI yaRabb....AMEEN...

4 comments:

..::IsmIWafa::.. said...

bagus2..sedikiT sebanyak awak dah boleh Memahami kenapA kita kekadAng cam oRg gile..
(yoyO jerk..)




-kamu jadi penjual ke kat koperasi?..

khaIRul_UmmAh said...

hueee~

Anonymous said...

salam'alayk ya ukhti

kaif haalaki?
ana sedih mmbaca luahan hati ni...tapi sbnrnye ana percaya pada nt yg nt la mujaddid utk ummah dctu...

"membela sebuah agama...."
hee,ana terigt tazkirah terakhir nt dlm usrah kte...mm (^^,)

xpe...biar terbuang terus berjuang!
semoga Allah mengurniakan nt himmah , hikmah , sakinah selama nt berusaha utk Agama-Nya!

sayang nt fillah,
bin2yaakob

khaIRul_UmmAh said...

insyaALLAH kak~~
sm0ga ape yg jln yg ana pilih nih dpt thabatkan ana dgn ALLAH
yup!ana x kn lupekan tazkirah terakhir ana time usrah dlu...
sm0ga akk p0n ttp usaha utk perbaiki keadaan di hira'
ana yakin akak mampu...tinggal lebih kurang sebulan lg nak selesaikan tanggungjawab
uhibbuki kama ahbabtani lah!


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com