Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Saturday, April 19, 2008

ramai lg menderita dr kita....

bismiLLAH....

"apakah kamu mengaku beriman sedangkan kamu x diuji?" (al-baqarah)

pagi td abah ajak jenjalan jat bangi....pastu singgah rumah ustazah ade hal jap....kat rumah ustazah tu perasan la ade beberape org makcik...jadi berbuallah mesra bersama makcik tuh...

adek : makcik saket ape?

makcik : makcik kene santau...taktau lah saper yg buat...yg pasti ALLAH akan balas balek ape yg dia buat kat makcik..

adek tersentak...mmg betul...ALLAH MAHA KUASA...
terlihat satu family...time tuh tgh berbual ngan ustazah...sedih...ceritanya mmg sedih..utk pengajaran kita semua...

"satu family saya kene buatan org...7 minggu daa berubat dgn ustazah..ni yg kecik nih..anak buah saya...lahir normal tp ntahla tiba2 kejang sampai skrg..tak buleh nak jalan sampai skarang..budak tu daa 10 tahun daa..kalau kami sekeluarga mula saket2....budak ni lah dulu yg kena...dia mcm ade sense...demam panas...sampe tak bley nak tido...jumpe doktor...bg ubat tidur yg stgh biji utk kanak2 sy bantai sebijik...tu pon tid0 4 jam jer...pastu trjage...awal2 dulu semputnya teruk...tp lps jumpe ustazah alhamdulillah....siapalah yg buat kat kami sekeluarga nih..."

terfikir...sjauh mana kesakita dan keperitan serta kepedihan yg kita alami~ada yg lebih sakit dr kita...ada yg lebih derita dr kita....ya~~sedarlah wahai diri!!

ade sorg hamba ALLAH selalu pesan...."ingat..dugaan para sahabat zmn nabi lg perit..."

dlm perjalanan pegi ke kedai dgn mama....

"td ustazah ckp ape?"
"............................"(jawab adek)

mama : adek...ALLAH nak uji IMAN adek...ingat tu...bukn semua org dpt rasa ape yg adek rasa..kiranya adek bertuah...ALLAH still bg ujian kat adek sbb tu tandanya ALLAH prihatin kat adek...

adek : mama..lps nih adek nak samb0ng tahfiz buleh?

mama : mama x kesah...asalkan adek seimbang duniawi dan ukhrawi...insyaALLAH....semua tu ilmu ALLAH...

sejak hari trsebut...adek berazam utk mencapai ilmu ALLAH sedalam mungkin....

moral of da st0ry...

ingtlah wahai ikhwah dan akhawat...
sesungguhnya ALLA itu MAHA PENGASIH...
tanda ALLAH itu mengambil berat pada kita adalah tatkala ujian dtg menimpa...
"apakah kamu mengaku beriman sedangkan kamu x diuji?" (al-baqarah)

"Dan demi sesungguhnya! Kami tetap menguji kamu (wahai orang-orang yang mengaku beriman) sehingga ternyata pengetahuan Kami tentang adanya orang-orang yang berjuang dari kalangan kamu dan orang-orang yang sabar (dalam menjalankan perintah Kami) dan (sehingga) Kami dapat mengesahkan (benar atau tidaknya) berita-berita tentang keadaan kamu." (muhammad-31)

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com