Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, April 20, 2008

baLEK sek0lah...

bismiLLAH....

insyaALLAH ini posting yg terakhir utk minggu nieh....lps ni nak balek gua balek....fuh~~rindu sungguh dgn isi dlm gua tu...tarbiyya...kuiah...usrah..yelah,daa seminggu x dtg sk0la en..sure pelajaran p0n byk trtinggal nih...x per~ALLAH kan baik..kite cuba sedaya upaya!

AIR MATA RAJ'I

crite tv3...subhanaLLAH...cerita yg AMAT BAGUS...5 bintang r ana bg..mcm mana dia aplikasikan cerita zmn para sahabat dimana 4 org sahabat dianiaya dan ditipu munafiq.nampak la skrg islam tu x kukuh sbb ape?munafiq daa byk bertebaran atas muka bumi ni...mungkin kita trgol0ng dlm gol0ngan tu?sesame kita koreksi diri...teringat sat bait2 kata yg dibade oleh dina berdasarkan buku ALLAH MAHA ESA...ingatkan nak teng0k2 penerbitnye apa tp x dpt...sesama kita hayati..

"ALLAH MAHA KUASA...DIA yg memberi udara untuk kita bernafas dan memberi bantuan kepada hambaNYA tanpa diminta..meskipun kepada hamba yg INGKAR KEPADANYA.."

cube kita renung sejenak,brapa byk kemungkaran telah kita lakukan dalam sehari..namun ALLAH masih beri rahmatNYA dgn segala kenikmatan di dunia ini...apa mungkin ALLAH akan menarik balik nikmat udara itu?dgn maknanya kita akan terus ati andai kita lakukan satu kesalahan?sesungguhnya ALLAH MAHA PENYAYANG...DIA amat sayang kpd makhluk yg diciptakan,seharusnya kita mematuhi suruhan ALLAH dgn cara yg ditunjukkn oleh rasulullah...

satu lagi dialog yg bess kat salah satu babak dlm citer air mata raj'i

"kenapa sesama muslim pon diherdik..dianiaya..mereka tidak hormat akan agama kah?nabi awak suruh buat jahat ke?tuhan awak mcm maner?"(camni la k0t lebih kurang aytnyer...x brape ingt)

"kalau aunty ade anak nakal...tetiba anak aunty tu kene mas0k lokap..sape yg dipersalahkan?"
"mestilah kami"
"ok...tp aunty suruh ke anak aunty jahat?"
"eh...mane ade!"
"mcm tu la jugak.................................."

ok...kesimpulan yg kite dpt kat sinih...kite aplikasikan ayat2 yg kat atas nih....org islam yg lakukan kemungkaran...TIDAK DISURUH pon oleh nabi sedangkan kita diarahkan utk tinggalkan kemungkaran...kan?tp knp nama nabi juga yang tercalar krn keadaan umat skrg..sdgkan rasulullah tlh menunjukkan qudwah dlm sebaik2 akhlak..sungguh kesalahan itu sepatutnya diletak keatas diri yg melakukan kemungkaran tersebut...takde alasan yg "nabi ni kol0t lah...pakai tudung la...mcm makcik2" mungkin ada yg berfikiran sebegitu namun pada hakikatnya dlm suruhan memakai tudunglah yg menyelamatkan ramai wanita dr gejala yg maksiat yg kini berleluasa.sama2 kita renungi kelemahan ummah kini dan ada kemungkinan berpunca dr diri kita...ayuh..sama2 kita amar makruf nahi mungkar!

waLAHU a'lam...
doakan jihad ana kekal di jalanNYA
ameen~

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com