Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, March 9, 2008

Tada' air!

bismiLLAH...

dengan kudrat yang ada...singgah jua diri ini di bl0g yg sude lame terbiar...selame hampir 3 minggu kat sk0la..memacam pekara trjadi...

suatu hari di sMih jeram...
"antum semua mandi x?"
"mandi muallimah!"
"eh..bukn x der air ke?"
"ade la siket2 muallimah....."

itu adalah keadaan di dalam kelas...
"eh...kita nk mandi kat mne nie?tangki hitam tu p0n daa sur0t airnye...aspuri ada 15 dorm...x brae org satu dorm..mane x surut air...abesla..."
"rilek2...ni mungkin kafarah dose ALLAH nak tunjuk kt kita nieh..."

itu keadaan dalam dorm aspuri...
"kak...kene angkut air ke?camner ye...."
"adek...amek gayung ngan baldi..nnt kite sesame angkut air dr lori air tu ye...ready r nk basah...nnt angkat air tumpah2...daa biase daa.."
~biase k0t...hamper seminggu tadak air!ape sbbnye....

keadaan dpt dilihat..."
"ape nieh...bru awal ta0n daa tade air....bla bla bla.."
"tapape t0l..camner nak mandi nieh...ish..panas r!!!"
"hua!!!nak balek~~"
itulah suara2 sumbang yg kedengaran di sekitar sek0lah...bosan sungguh mendengarkannye..apabila difikirkan semula....

kafarah dosa...
pelajar2 hira' nie mewah kat sk0la...ble diuji x de air...siket je ujian tue~~tp daa byk mengeluh...

ape punca?
kurang bersyukur~ apabila nikmat yg byk x disyukuri...malah tidak merasa "terima kasih" keada TUAN punya nikmat itu...apabila ditarik...maka keluhan itulah tanda kurangnya kesyukuran kpd TUHAN...

THINK 4 it....

  • ukhuwah fillah...
    syukur
    sabar
    tabah
    menguji keimanan~
    berfikir jauh...

mungkinkah anda berfikirkan bahawa ujian itu adalah rahmat dr ALLAH?dgn ujian tu la...ukhuwah antara kita yg baru awal tahun ni makin rapat...same2 angkut air (lelagi d0rm yg jauh dr kolah tu...ish2...) same2 susah senang gne air dgn jimat wa cermat...

~menguji kesyukuran.

.sejauhmana kesyukuran kita tanamkan dalam diri...sabar n tabah itu satu kemestian dan berfikiran jauh itu menguji tahap keimanan....

ay0h....sesama kita sayangkan tempat yg pen0h dgn TarbiYah dan diliputi dgn biAh solehah~di mana setiap sudut lalaun di tempat itu terdapat cabaran dan cubaan yang membentuk peribadi ke arah yg lebih diredhai ALLAH...insyaALLAH...

"medan juang jauzy...tetap setia disisi...berbekalkan rehda ILAHI.."
nntkan kluaran seterusnya sebulan akan dtg...insyaALLAH~

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com