Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, March 9, 2008

SaHabAt~

SaHabAt~

SaHabAt~

salahkah kita bersahabat dgn insan yang kurang baik?sedangkan rasulullah sendiri mengajak untuk bersahabat dgn insan yang berakhlak mulia sebagaimana dlm perumpamaan baginda.."perumpamaan sahabat yg baik umpama kita bersahabat dgn penjual minyak wangi..meskipun kita tidak memakai minyak wangi..baunya pasti trlekat dan dpt dibau oleh insan sekeliling..dan umpama bersahabat dgn insan yang kurang baik umpama bersahabat dengan si penjual besi..meskipun kita tidak trkena percikan apinya..namun pasti kita akan terbau asap besi tersebut..
" sesetengah insan menyalah ertikan kata2 tersebut,hanya menganggap bahawa kita hendaklah merkawan dengan org yang baik sahaja..tidak boleh berkawan dengan orang yang jahat/nakal/x baik kerna takut nama kita tercalar...dan orang yang otai2/nakal/jahat pla akan menggangap orang jenis mereka ini x layak utk berkawan dgn org yg baik2..hebat2..dan secara langsung kesedaran untuk berubah semakin lenyap dalam keazaman...

APA ERTI KATA2 TERSEBUT??
"bersahabat dgn sahabat yg baik adalah seperti bersahabat dgn org yg menjual minyak wangi..walaupon kita x pakai minyak wangi itu..tapi baunya trlekat pd kita dan orang sekeliling akan turut bau..." sememangnya kita harus bersahabat dgn insan yang baik..yang boleh membawa kita ke arah yg lebih diredhai...namun persoalan di sini...adakah kita tergolong dalam insan yg baik ini?apa pandangan andai sahabat yang baik tidak mahu berkawan dgn kita kerana sifat kita yang buruk? dalam konteks ini..kita dapat lihat...seburuk2 sifat orang...mereka tetap dapat bergaul dgn org yg baik...walaupun x semua..seotai2 mereka...dalam hati tetap ada azam untuk berubah...siapa yang akan membawa mereka utk berubah andainya kita salah tafsirkn ayat rasulullah tadi...yg menganggapTIDAK BOLEH BERsAHABAT DGN ORG YG KURANG AKHLAKNYA? KAJIAN kajian ini dilakukan di sekitar sekolah ana...dalam sekolah jer...x pena pla buat kat kt lua..maklumlah..bru skola kn...takpe2...janji ade kajian....
kump A telah dicop sebagai group bdak nakal...slalu buat hal..menjadi sebutan ramai org kerana kenakalan mereka... insan B seorang insan yg sederhana..masuk dgn semua org...(dpt berinteraksi dgn semua golongan) insan C seorang yang dipandang mulia,ramai menghormatinya...namun...dia menyalah anggap kata2 rasulullah s.a.w....insan C mengaggap kawan dgn bdak2 seperti group A tu hanya meruntuhkn namanya dan sedikit sebanyak mencalarkan 'reputasi' nya...[ish3...ade jugak ye org yg camni...] suatu hari.... group A : weh...korg nk gi mne?aku lapo r...jom pi dewan makan mereka pon pergi ke dewan makan..
insan B berjln sendirian..."ape sumbangan aku untuk ummah...ape kesedaran aku utk jadi inan yg terbaik...ape ibadah aku yg niat aku bebetul hanya utk ALLAH?....ape...ape..."katanye dlm hati...lantas dia terlihat group A itu...insan B teringat...salah seorang group A itu adalah sahabatnya yg pernah satu kumpulan pada satu aktiviti..mereka pernah rapat..namun...setelah hadirnya group A....hubungan mereka semakin rapuh....lalu...insan B pon pegi ke dewan mkn...
insan B:...erm..assalamualaikum...ana nk jumpe nt buleh?
insan D:erm....m...bbuleh...bile?
insan B:lps nt makan insan D:o..ok.. setlah makan...
insan D (salah seorang ahli group A) pergi ke tempat yang dijanjikan..(blkg blok form 1..) SEBELUM TU....kesemua watak di dalam kajian ini adalah benar...dan kesemuanya adalah muslimah..tetapi kajian ini telah ditukar sedikit bagi menutup aib mana2 pihak..kesemuanya adalah kisah benar..kecuali sesetgh part shj..part yg penting DIUTAMAKAN... -tq-
insan B:ern..nt..x rase nk berubah ke?..ana teringin nk tengok insan D yang baru...yg lebih syg TUHAN...
insan C:erm...ada...tp..nnt2 lah..hidup ni x abes enjoy agie...
insan B:sian kat mak abah...penin nengok nt slalu bermasalah kat skola... insan C mula sebak....:kita mmg nak barubah..tp yg sedehnye ramai org yang baik2 jauhkn dri dr kita...anggap kami ni mcm sampah...sdgkn insan macam kami ni lah yg sebenarnya BENAR2 PERLUKAN SOKONGAN UTK BERUBAH...mmg org mcm kami nie slalu berontak...dlm dalam hati tersemat azam utk berubah... mereka pun berbual panjang...ikatan mereka kukuh kembali...dan insan D semakin lama semakin berubah...meskipun masih dalam group A... insan D:erm..insan B...nt x takot ke kwn ngan dorg?nnt terjejas imej nt...habes conteng arang kat muke...nt kene la.....bla bla bla..... insan C hanya tersenyum... KAJIAN.... meskipun kita ni x lah baik sgt....selagi mampu..tarik sahabat2 yang ada potensi utk berubah.. INSAN YG BERMASALAH SEBENARNYA BENAR2 INGINKAN BIMBINGAN DARI ORANG SEKELILING komunikasi yang baik membawa kepada eratnya ukhuwah yg sempurna...
KESIMPULAN akibat salah erti kata2 rasulullah itu...maka jadilah seseorang itu insan yang MEMENTINGKAN DIRI... X SALAH BERSAHABAT DGN INSAN YG SLALU BUAT MASALAH... x salah jika insan yg slalu wat masalah nie kwn dgn org yg baik... kpd org yg rase dia baik2...klu nak tarik org yg slalu wat masalah ni...gne cara yg baik....iaitu BINA UKHUWAH YG RAPAT DGN SEKELILING klu rase dan takut diri turut terhanyut...minta bantuan rakan yg lain..ingtkn kita slalu...yg kita sebanrnya mahu tarik kawan jd baik...bukan terpengaruh dgn insan2 yg ske wat masalah...

THE MAIN POINT...
utk membentuk satu masyarakat islam yg BAIK....BINA UKHUWAH YG LUAR BIASA...yg x kenal taraf...miskin kaya...dll smoga kita dpt menjadi insan yang menarik sahabat ke SYURGA....bukan ke NERAKA... waLLAHU a'lam...

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com