Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, March 9, 2008

pUnca KereTakan ukhuwah

bismiLLAH... fuh~walopon penat still agie buleh singgah posting kt blog jap... keretakan ukhuwah...hurm... ni kajian yg ana buat di sekolah la...sbb ana still skola agie en...sesame kita tinjau..

KAJIAN ukhuwah antara SENIOR dgn JUNIOR

mari kita tinjau punca keretakan ukhuwah antara senior dgn junior biasanya ada sesetgh SENIOR yang agakla x sukekn junior tu sbb...

1.menganggap junior tu budak kecik...x pdn dgn gelaran dia yg SENIOR..

2."ish...x matured dgn junior nieh...dala ske wat perangai.."

3."eh..name aku kene BERSIH...jatuh r reputasi aku klu aku bergaul dgn junior...aku nih pegang jawatan tinggi2...kenela jage pribadi.."

4."erm...tak buleh masuk r dgn junior...diorang tu x matured sgt agie..

ape kata JUNIOR..

1.."ish..segan r dengan senior...

2."senior rapat dgn yg bdk baik2...x plak rapat dgn kami yg otai2 nieh...tapape tul.."

3."senior...hurm...pk pasai diri sndiri je...bz dgn jawatan..."

4."alah...kawan2 sebaye ramai...x de senior pun x pe.."

5."BOSAN betul la dgn senior nih...x lyn bdak2 otai cam aku...ske sgt belai dgn bdak2 yg baik..

KELEMAHAN yg dapat [DIKESAN]

1.pentingkan diri

2.x ada sikap HORMAT-MENGHORMATI

3.x rasa nikmat ukhuwah

4.LALAI dgn nikmat dunia...

sama2 renungkn...

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com