Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, March 9, 2008

nApe maSih pilih d0sA?

satu kajian telah dibuat...berkenaan dgn pilihan fitrah manusia..menjadi kebiasaan manusia berfitrah kepada perkara yang baik...indah di pandangan mata...dan segala2nye yang sedaplah..tp ...kenapa manusia ttp pilih d0sa sedangkan dosa tu perkara yang rasenye bur0k...x bagus utk kesehatan iman.. ~kte tanye pendapat org...ayuh!~

(pertanyaan ini telah dibuat menerusi YM dr si pengkaji...terima kasih diucapkan kepada insan2 yang sudi memberikan pendapat..barakaLLAHU fikum~)

(insan A)

maybe psl nafsu yg x elok..ngan hasutan syaitan.. mmg dletak dlm diri manusia tu perasaan suka trhadap kkayaan.perempuan,lelaki,anak2,n len2 dn pkare2 ni mmg diblhkan.. tp x leh lbh2,..shingga mlalaikan Allah n rasulNya ini membuatkn setan menggoda manusia dgn "keharusan" yg dberikn Allah nie..supaye manusia lalaikn Allah,,keharusan :hubbusyahawat..suka akn harta benda,anak2,perempuan..spye manusia llai mengejar dunia....

(insan B)

sbb unsur dlm diri manusia tu bkn ade 1je,tp lebih...ade ruh,nafsu,akal.. so..bg org yg lebih ske wat dose...nafsu lebih menguasai la...akal dh xdpt merasionalkan.. hehe...keadaan nih mmg dh allah sediakan utk kite..sbb allah nk bg pilihan pd kite-utk jadi baik@ x klu manusia tu baik sgt...maka die akan menyerupai amal malaikat dn klu manusia tu jahat sgt...die akan menyerupai amal syaitan 4more proof refer to surah.......as-syams...

(insan c)

dah naluri manusia suke kepada yang buruk lebih banyak daripada berbuat kebaikan

(insan D)

sbb sifat manusia kn mmg cmtuh,ske jeles pd sesuatu yg ade pd org,tdk pd kte..dlm erti kata lain,x bersyukur dgn pe yg ade kt die..tu a manusia ske wt fitnah..sampai die puas hati..

(insan E)

sbb die biarkn nafsu mengusai fitrah

(insan F)

mungkin sebab keseronokan dunia membuatkan manusia telah lari dri fitrah sebenar perkara ini menjadi FITRAH manusia...

INI ADALAH KELEMAHAN KITA...OLEH ITU KAJIAN INI DILAKUKAN ADALAH UTK MENYEDARKAN DIRI KITA AKAN KELEMAHAN SENDIRI~(termasuk si pengkaji~)

ape KELEMAHAN yg ditemui dlm keadaan ini...

1. NAFSU menguasai FITRAH

hurm??....nafsu menguasai fitrah..bagaimana tu??...meh kita selami... fitrah kita suka kepada kebaikan...perkara yang sempurna...indah...namun...disebabkan nafsu yang x sepatutnya telah menyerang fitrah...maka fitrah dalam taklukan nafsu...dan nafsu itu sendiri mengarah kepada pejahatan...disitu kita dpt lihat....apa PUNCA sebenar yang kita ni slalu wat dosa...sdgkn tau dosa tu X ELOK... apabila nafsu menguasai fitrah...maka kejadian fitrah itu akan bertukar sama sekali...daripada 1.minat kepada kesempurnaan sesuatu yang baik kepada .... 2.minat kepada kesempurnaan sesuatu yg BURUK!! dan... 3.merasakan perkara itu INDAH...BAIK...SUKE... apabila kegelapan daa kuasai seseorang itu...kejahatan sesuatu pekerjaan yg dilakukan akan dirasakan sesuatu KEBAIKAN dan TIADA SALAHNYA~ ((cek2 diri....ade x kte camtue eh...))

2.KURANG BERSYUKUR

bila sesuatu perkara itu...kita x dapat...akn buat kita jd frust rite??dan mungkin punca kegelapan itu hadir...dan amalan burok itu menjadi sebahagian dr hidup kita....sampaikan...kurang bersyukur ni akan buatkan kita X YAKIN DGN BANTUAN ALLAH~astaghfiruLLAH...klu perkara tu pena jd kat kita...ayuhla sesame istighfar~~

3.x dpt nk kawal nafsu..

sering terjadi kepada manusia2 nie...x dapat nak kawal nafsu dr lakukan kejahatan...maksiat...rase klu skali buat tue...rase nak wat lg berkali2...knp?salah satu sbbnya kerna ia tlh menjadi rutin harian kita...
otak daa set.."ok..buat bende nih dpt riliz tensen aku.."
"ape kesah..aku puas hati lps wat keje jahat...hahhaha"
"heeleh..ko ape nak sebok?yelah...kau jer ahli syurga..org cam aku ahli neraka.."

PUNCA NAFSU X TERKAWAL DLM MEMBUAT DOSA

nafsu sepatutnya di didik utk lebih bernafsu ke arah kebaikan...namun...dengan keadaan sekeliling yang semakin hilang suasana cara hidup islam..membuatkan kita jadi terpengaruh dgn keadaan sekarang....mengikut trend...fashion..dll...k..kite test eh...

LELAKI...
antara topi ngan cap...mne lebih dipilih utk kuar jejalan? (pertanyaan ni tade kene mengena dgn kajian...hanyalah sekadar penat otak nk kaji kajian ini...)

PEREMPUAN
antara baju kurung ngan baju t-shirt...mane yg dipilih utk kuar jejalan?
perkara di atas x salah klu pilih dua2 pon....asalkn ikut syar'ie...rite?tp...kita rujuk balik pd NIAT

j0m...kita selidik..ape kate org...(ni ikut teori sndiri la.huhu~..sape yg terasa tue...harap dpt selidik balik diri...)

LELAKI...
"weyh...bajet r...ape kes pakai kopiah time jejalan...jatuh standard aku doh...pakai nk pi masjid ok la..." (sekadar fikiran...ada ke ye org jenis camni...)

"kopiah?..heeleh..ko wat lawak ape?x macho r pakai kopiah jejalan...awek tengok pon lari!!"(erk...ade k0t org camnie..._

"kopiah...senang..buleh tunjukkn cara hidup sebagai seorang musim...jd qudwah pd org luar"(ish3...bess tul klu ramai org camnie...)

"kopiah?hurm..tatau r..."(ni kes idea daa kering...huhu~)

KELEMAHAN kita terletak pada NIAT....mcm yg ana kata td....nk pilih kedua2nya x salah..asalkn NIAT yg btul dan ikut SYARA'...syara' daa ok daa...tp...NIAT YG TRPESONG..

NIAT
nmpk kt situ~(nmpk apenye....mne nmpk pape...adeh...)lebih memilih cap dr kopiah sbb TREND...bukn sbb kerana ALLAH.. (uit...pakai cap p0n nk kerana ALLAH gak ke??) (btulla...kn setiap amalan tu kn dgn niat...x kesahla wal0pon sekecik amalan...contohnya pakai cap nieh~)malu nga kwn2...adeh...ana x pena pla rase camner en...sesape pena rase..komen eh...buleh syer pengalaman tue...
adeke org pakai topi dgn niat kerana ALLAH...ape salahnye...(mak ai...kun0 btul pemikiran org yg wat kajian nieh...)may b ada org kate begitu...kutlah...tp..trpulang...INNAMA A'MALU BINNIAT...walapun kita melangkah setapak..andainya kita berniat dgn setapak itu kerana ALLAH dan x langgar syara'...everything will b in ALLAH'A guide~

POMPUAN~
"tudung labuh..bidang 60?"ape kelas...daa laa panjang...panas..ish~jijik r peluh2 lg...ish~x dpt nk bygkn~"(isk3...ade ke org camnie...)
(sekali lgi diingatkan...slot niat ini adalah teori semata2..x kena mengena dgn yg hidp @ mati..jika ada pun adalah tidak tersengaja...~

waLLAHU a'lam..smb0ng esok eh...
pengkaji mate daa kuyu..nk mintak lelap~
wasslm 'ala manittaba'al huda~

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com