Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, March 9, 2008

jahiliYYahkan kita?

assalamualaikum w.b.t

dgn tatau nk wat keje ape en...mehla kite sesame renungi sejauhmane kite kenal diri sendiri..JAHLILIYAHkah kite?kita dilahirkn dalam keluarga islam..membesar dgn didikan islam...hidup berpandukan islam...tetapi..sejauh mana kekuatan iman yg tumbuh dlm diri...hakikat kebenaran yg masih lagi ada sifat JAHILIYAH dalam diri...renungkan...


SOLAT

ISLAM mengajar kite utk solat...kerana soalt tu tiang agame...tapi..kalau nk dilihatkn lah en..s0lat nie insan2 skrg anggap suatu yg x penting...suatu yg buang mase dan tade faedahnye...ish3....adakah kte antare golongan tersebut?kgkdg klu solat dlm mase yg same tergesa2 nk buat sesuatu kerja tue...fuh~solat mcm formula1...klu buleh nk speed yg maximum lah...tp...adakah dgn solat yg tergesa2 tue kita anggap memakan masa kita utk melakukan aktiviti lain?...kita fikirkn dgn.....->

ALLAH melihat kita setiap masa...waktu dan ketika...dalam keadaan macam mana pun ALLAH sentiasa mengawasi kita...namun...pada hakikatnya kesedaran hambaNYA sendiri yg tergolong dlm golongan yg berakal tidak menggunakan nikmat dgn sebaiknya,kita sebagai hamba yg diciptakan utk beribadah kpd TUHAN yg ESA hanya mengaggap suatu ibadah seperti solat dan puasa adalah perkara yg biasa...bukannya luas biasa...sesame kite luaskan sk0p kite...
"ssghnya SOLAT itu mencegah dr perbuatan KEJI dan MUNGKAR" al-ankabut 45
solat itu tiang agama..sewajarnya diri kita sentiasa menjaga agama kita drpd roboh dimakan anai2...dgn dirinya solat...kita menegakkan tiang agama kita...lebih mengukuhkan...namun...sejauh mane kukuhnya tiang agama itu andainya s0lat kita x sampai 1 minit??
beberapa kajian telah dilakukan oleh insan yg menginginkn perubahan dlm solatnye..antara kajian yg terkumpul berama adalah seperti berikut..

KAJIAN

TUJUAN :untuk mengira perbandingan waktu dalam keadaan solat yg tenang dgn solat yg tergesa2

pemboleh ubah : malar~ : solat sama waktu (zohor)
manipulasi : keadaan~tenang/tergesa2
b/gerak bls : kesan solat dlm kehidupan

cara2
1.set jam sebelum angkat takbir..sruh kwn buat ke...trpulg lah nk wat camner..
2.solat seperti biasa...sama ada teng ataupun tergesa2...
3.selepas bg salam..off runtimer
4.KAJI KESAN2 sampingan dlm kehidupan seharian..

HIPOTESIS

semakin tenang (khusyu') solat semakin tenang kehidupan seharian
semakin tergesa2 solat semakin cepat nk lakukan kerja yg patut dibuat
jika solat cepat maka taklah membazir masa utk samb0ng bekerja
jika ambil masa utk solat dgn tenang maka tenanglah segala pekerjaan kita

INFRENS

solat tergesa2 menyebabkan hidup dlm keadaan kelam kabut KERANA adab2 solat tidak dijaga
solat tenang menyebabkan kehidupan semakin aman KERANA pertolongan dr TUHAN..

KESIMPULAN

solat yg TENANG dpt memudahkan segala urusan disamping dpt membentuk PERIBADI kearah lebih baik
(kajian ini x ade kene mengene dgn org yg meninggal dunia...kajian dibuat utk MENGENAL PASTI kelemahan ummah zaman kini...(termasuk insan yg membuat kajian ini..)

SOLAT TENANG

kebiasaannya solat yg tenang nie org akan menganggap.."ish..lambatye s0lat..ade meeting r lepas ni..speedkn solat ah.."
ade pulak yg menganggap..
"adus..klu hari2 aku solat camni..alamtnye terganggu r jadual harian aku...abes sumernye jd lambat."
renungi...

s0lat sebenarnya MEMBENTUK PERIBADI seseorg hamba..dlm mencari ketaatan pd TUHAN YG ESA...solatlah masa utk kita "jumpa" tuhan kita...berkomunikasi dgnNYA...meluangkan masa dgn TUHAN yg menciptakan kita..adakah s0lat yg kita anggap melambatkan jadual harian itu kita fikirkn tidak berguna?sdgkn hidup insan2 ini di dunia...mmg x trlepas dr duniawi sumernye..tp..mehla sesame kite fikir2kn kembali..

s0latlah masa utk kita berinteraksi dgn ALLAH...
s0latlah masa yg amat sesuai utk melupakan dunia buat seketika..
s0latlah satu2nya masa kita yg sesuai utk melahirkan rase KEHINAAN SEBAGAI HAMBA..

SESAME KIE BUKA MATA...buka minda kita utk merenungi apa faedah yg rtersirat dlm s0lat ni sebenarnya...JAHILIYAHKAH kita dlm mengenal erti s0lat yg sebenarnya...sdgkn s0lat itulah pencetus keimanan yg kukuh~

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com