Dengan Nama Allah

Semoga Allah membuka ruang hati untuk diisi dengan manfaat dan meletakkan DIA di tempat yang KUKUH dan TEGUH.Segala isi manfaat di dalam blog ini dibenarkan untuk di kongsi bersama,copy paste dan sebagainya.dengan menyatakan link blog ini.semoga Allah REDHA~!

JITIS

Sunday, March 9, 2008

feS tIme jd fEsi...

bismiLLAH...
kisahnya bermula begini...
pada suatu hari....seorang akaknya telah diajak oleh sahabatnya utk menyertai satu program yang telah dianjurkan oleh PMM (Persatuan Mawaddah Malaysia)....maka...dengan niat baiknya(kut...)akak tu pon mengajak adeknya utk mengisi masa lapang dgn melakukan aktiviti2 brfaedah seperti itu....
(fuh~mane x nyer...asek dok dpn lptop jer...)
sehari demi sehari....bermula dengan perancangan aktiviti...semua ahli yang terlibat turut memerah otak untuk merancang aktiviti apa yang sesuai utk PROGRAM REMAJA MUSLIMAH tersebut...daripada perancangan aktiviti...susunan masa...aturan projek..sehingga mempromosikan aktiviti tersebut...dikerahkan tenaga dan topup..(huhu)...semata2 utk mencari keredhaanNYA..
ade yg mlm x tido....x sempat masak...makan megi jer...sumer org bersemangat dlm merancana program itu...
owh~sungguh x terkata...pengorbanan tersebut amatlah besar....barakaLLAHU fikunna...
tiba saat yang dinanti2kan...hari isnin...semua fesi akan syura di rumah ummi...diwaktu itulah adek bertanya kepada akak...
"eh...buleh ke aku ikut kna?kan tu liqa' fesi...aku leh ke jd fesi?da la umo same...bru 14...."
"ala...x per...teman aku la...tatau rumah umi tu kat mne...lantas si adek mengambil keputusan utk menemani si kakak utk liqa' di rumah ummi...
sementara membantu akaknya dalam merancana aktiviti program tersebut... di rumah ummi... "anda adalah orang yang terpilih....utk menjadi pelapis da'ie..."
terdengar sayup2 di telinga....lantas kerja membuat buku aktiviti diserahkan oleh si adek kerna mempunyai kebolehan dlm bidang itu...(ye la tu...)sungguh pening yg agak bg si adek mengatur buku aktiviti itu...kerna daripada saiz a4 mahu dikecilkn lgi jadi a5...dan mengikut susunan m/s....dgn tekunnya si adek pun design buku aktiviti tersebut....sementara fesi yang lain menggumpal surat khabar utk dijadikan "apple"..
azan zohor tlh berkumandang....fesi2 masih lagi sibuk merancana dan mengemaskini aktiviti2 yg tlh di atur...si kakak mengambil keputusan utk pulang ke rumah dan solat dahulu kerana kakak kpd si kakak tlh mengam0k...dlm smsnya menyebut...
"aku blek rumah k0l 2 nnt...nak kunci!!"
dalam perjalanan...jam telah menunjukkan pukul 2.30....semestinya kakak itu sudaa tiba di rumah...setelah sampai di rumah...solat....dan masak megi bagi mengisi perut yang agaknya kosong...wira telahpun tiba...(wira tu kereta eh...bukannye sape...)tlh bertemu janji dgn salah seorang fesi utk membeli bahan2 di mydin... perjalanan ke mydin..
"eh...fotostat buku dlu eh?"...
"buley2"...
lantas mereka pergi ke kedai fotostet yg trletak di seksyen 2
(ha...ni promosi jap...berderet kedai fotostat kat seksyen 2 tue....ramai2la pi fotostat kat sne...)dan si adek pon mengambil keputusan utk servey cd-rw utk dijadikan tempat meletakkan file2 kerjanya yg bertimbun...setelah digertak dgn abg2 dan kakak2nya....fuh~
di mydin...membeli brg2 yg perlu....dan pulang ke rumah...

SELASA...18hb 12 2007 tarikh yang keramat la jugak...
"eh...na...asal x dtg2 agie?daa 7.30 la...""\
"...erm...tatau la...ade hal kut..."lantas menunggu dgn sab0...
"eh...daa kul 7.45 la...".
..x lame pastu angsa pun tiba...(ha...tu pon name keta gak...)...LAMAN BUDAYA
"ramainye...fuh~segan aku..."
bisik si adek kepada si akak...
"x per2.."
dan segala2nya bermula...dgn taaruf...berjumpa sesame fesi...dan carik anak buah...men spider web...(spe peserta yg bace citer nieh buleh bg komen ye...)...pastu sarapan...fuh~lazat...enak btul sarapannye...dalam hati si adek..."eh...aku layak ke jd fesi ni?hurm...x per2...ALLAH nk uji sebyk mana kemampuan aku dlm urusan2 dakwah camni...ni bru sket la wahai diri...."...main the good apple....diikuti dgn lakonan dan seterusnya telefon berkarat.... memacam ragam anak2 buah(ish...layak ke pggl anak2 buah nie...)...memule kump FATIMAH...ble panggil...denga sayup jer menyahut..."fatimah....."(dgn nada yg sopan..)adeh...si akak dan adek(jd fesi satu kump...FATIMAH (hehehe....promote nama group..)lps sarapan...setelah diberi semangat oleh si adek..(fesi mereka lar..)...mereka menjadi lebih bersemangat...bile dipanggil nama kumpulan...maka mereka pun menyahut dgn semangatnya..."FATIMAH!!!"hehehe...alhamdulillah...tersenyum si akak dan si adek...berjalan menuju berhampiran dengan masjid....main muslimah fashion show pulak....dlm group...disediakan surat khabar dgn seletep je...modelnye(nabila...)sian..huhuhu~kene balut ngan surat kabo...tp x per...mereka ni kreatif2 blake... sampai ke masjid..ditempatkan dlm sat bilik khas...dan mereka menghela nafas lega...kerana dpt pon rase air-cond yg nyaman dan selesa!!....dan si akak panggil si adek...
"eh...cepat buat slide..."
maka si adek pon membuat slide dan mengajarkan cra utk membuatnya pada sorg agie akak fesi...
"mana memory card akak?ana nk copy gambo..."
jap...akak fesi itu mengeluarkan memorycard dari kamera lantas memberikan kepada si adek..
."eh..x muatla...kecik...".
.fuh~nseb baik x masok trus...klu x...jd keje agi nk kuarkn dgn stuck agie...malang x berbau....laptop satu agie yg tetibe stuck ble masok memorycard tue....adeh...bersama2 fesi tulun utk kuarknye...takdir ALLAH...memory card itu stuck dan x dpt diselamatkn oleh para fesi...dan bakal laptop itu dihamtar ke kedai utk keluarkn memorycard itu... si adek masih berusaha utk menyiapkan video tersebut...yg dpt diselamatkan hanyalah gambo2 fesi...dan video itu ttp berjalan seperti biase...selepas itu...majlis penutup pun bermula...ummi berucap...syukur kerana program berjalan dgn lancar...dan
di kesempatan itu ummi tlh memberi pilihan kepada fesi2 sekalian utk mengambil satu dr mana2 buku PTS yg ada berhampiran itu..utk dijual....muka2 fesi time tu mmg gembira bukan kepalang agie r....sumernye tersenyum leba....huhuhu last skali...ummi panggil sumer fesi....wat liqa' terakhir...tanye pendapat para fesi...pasal program itu...sampai turn si adek...si adek megumpul kekuatan utk bercakap...sbb di sebelahnya ada ummi dan pengarah PMM....fuh~di hdapan matanya berbaris akak2 fesi yg berpengalaman....
"bismiLLAHIrrahmanirrahim...erm..sebenarnye sy ni yg plg muda dlm fesi nieh..sy tau pon dgn akak sy nieh...kwn dia yg ajak...memule sy just tulun akak wat perancangan program...just camtu jer....nnt buleh jd peserta....tengok2...jadi fesi...fuh~mungkin ALLAH nk bg pengalaman kat sy....memule cam malu r gak...sbb peserta pon dlm lingkungan umur2 saya gak..byk sy blaja senanye..sy ada pena tanye sorg sahabat sy...blaja ke dakwah yg penting...shbt sy jawab..."blaja no.1..tp dakwah BUKAN no 2...seiring..(syukran buat sahabat itu..)."
...waLLAHU a'lam..."....fuh~lepas jugak kluar ape yg si adek rase... pengalaman... kembangkan ukhuwah ngan orang luar...kluar dr kelompok yg baik2...explore kat dunia lua...yg lebih memerlukan seorang da'ie yg sabar dan tabah serta dpt mengubahnya ke arah kebaikan...apep0n...si adek amatlah gembira...

akhirnya ALLAH memberinya ruang utk melatih diri menjadi da'ie yg tabah..insyaALLAH.. utk group FATIMAH... qistina,siti nabilah,nabilah,nurul,dhini,neji....TRUSKAN USAHAMU UTK MENJADI HAMBA YG SETIA...(dun lost contact ok..) waLLAHU a'lam...

No comments:


Binnabil Huda - Unic
Mp3-Codes.com